szerda, november 27, 2013

Lech Wałęsa: II. János Pált az ég küldte - VIDEÓVAL

A Nobel békedíjas Lech Wałęsa, a Szolidaritás Szakszervezet társalapítója, maga is kulcsfontosságú szereplője a lengyel rendszerváltásnak valamint a szovjet államrend bukásához vezető folyamatoknak, úgy nyilatkozott, hogy boldog II. János Pál pápát az „ég küldte”, hogy közbenjárására a kommunista diktatúra megbukjon.

Az El Pensador magazin riportjában az 1990-ben Lengyelország elnökévé választott Wałęsa szerint a háborút követő években a kommunizmus elleni fegyveres fellépés sikertelensége után a lengyelek megértették, „hogy az egyetlen út a béke és a párbeszéd útja lehet.”

„Ebben a helyzetben érkezett – mintegy az égből – egy lengyel pápa. Egy pápa, aki segíthette és védelmezhette ezt az utat és a változás utáni sóvárgást.  A küldetés megvalósítását a Szolidaritásra bízta, mindig emlékeztetve bennünket, hogy ’nem lehetséges szabadság szolidaritás nélkül’. Ezzel erősítette meg bennünk a reményt” – mondta. A jelenleg 70 esztendős, nyolc gyermekes és számos unokával büszkélkedő lengyel katolikus vezető, beszélt arról, hogy „biztos, hogy Gorbacsov megkísérelte újjáépíteni a kommunizmust, de sikertelenül. És ez részben II. János Pál elvitathatatlan szerepének köszönhető."

Az alábbi linken olvasható tovább 
Lech Wałęsa: II. János Pált az ég küldte - VIDEÓVAL

Nincsenek megjegyzések:

Szent György búcsú - Esztelnek

A Szent György vértanú tiszteletére szentelt kolostor és templom búcsú ünnepét szerdán, április 24-én, de. 11 órakor tartjuk.  Az ünnepi sze...