Oldalak

péntek, november 22, 2013

Ferenc pápa: A templomba nemcsak a szertartásért megyünk, hanem hogy imádjuk Istent

A templom szent hely, ahol nem annyira a szertartás a fontos, hanem az, hogy imádjuk Istent. Ferenc pápa pénteken a szokásos kora reggeli szentmisén a vatikáni Szent Márta-házban a Szentlélek templomáról beszélt, amely minden emberben lakozik, s ahol meg kell hallanunk Isten hívását, bocsánatot kell kérnünk tőle és követnünk őt. 

A templom egy kőépület, amely egy nép lelkét őrzi Isten előtt. De a szent templom egyben minden ember teste is, amelyben Isten beszél és a szív meghallgatja őt. A Szentatya e két dimenzióra építette föl homíliáját, amelyek párhuzamosan futnak a keresztény életben. A pénteki liturgia az ószövetségi Makkabeus Júdásról szól, aki újra fölszenteli a háborúban lerombolt templomot.

„A templom az a hely, ahová a közösség imádkozni jár, dicsérni az Urat, hálát adni, de legfőképpen imádni: a templomban az Urat imádjuk”. Az énekek, a szertartás a liturgiában mind szép és fontos, de az imádás még fontosabb. „Talán mi, keresztények egy kicsit elveszítettük az imádás értelmét – figyelmeztetett a pápa. Azt gondoljuk, hogy elmegyünk a templomba, testvérekként összegyűlünk, ez milyen szép, milyen jó dolog! Csakhogy a központ ott van, ahol Isten. És mi Istent imádjuk.”

A folytatás az alábbi linken olvasható
Ferenc pápa: A templomba nemcsak a szertartásért megyünk, hanem hogy imádjuk Istent

Nincsenek megjegyzések: