péntek, október 04, 2013

Thaddée Matura: Assisi Szent Ferenc hite

 A Kanadában élő ferences atya gondolatai most, a hit évében különös aktuálisak.
(A tanulmány pdf-ben is letölthető.)

Abban, hogy Ferenc ma is sugárzik, hogy sok ember, hívő vagy hitetlen, időszerűnek látja őt, mindenki egyetért. Van ebben az emberben valami áttetsző és világító, ami a jelenlét érzését kelti. S ha elemeznünk kell tőlünk már távol eső történelmi alakjának vonzerejét, nem is tudjuk, hol kezdjünk hozzá.
Van, akit a gyermek s a költő ejt meg, a naiv, egyszerű testvér az élőlények között. Szabadon, érdek nélkül, szerezni nem akarva mozog az emberek és a tárgyak közt, fesztelenül és élni hagyó gyöngédséggel. Testvére mindenkinek: jobbik énünket hívja elő; uralkodás és mindenfajta követelőzés nélkül megtanít rá: hogyan legyünk a kiengesztelődés emberei s hogyan szolgáljuk egymást.
Mint keresztény, végtelen komolysággal fogadja az örömhírt, gyakran betű szerint veszi. Szemben egy ízét-zamatát vesztett hierarchikus egyházzal, szemben a gazdagságra és hatalomra törő társadalommal, megmarad szegénynek anélkül, hogy felemelné a hangját, anélkül, hogy vádolna: élete önmagáért beszél. Nem ítéli és nem hagyja el az egyházat – még ha oly messze van is attól az evangéliumtól, amelyet hirdet – benne lel otthonára, mert benne találja meg Krisztust és a Lelket.
Íme néhány vonás, amely megmagyarázza Ferenc időszerűségét. Lehetne többet is hozzájuk fűzni, elmélyítve és kifejtve minden szempontot. De vajon a Szent Ferenc-i szellem lényegét megtaláltuk-e ezzel? ...

A folytatás itt, a Szerzetes hu - n olvasható

Nincsenek megjegyzések:

Seminarium Incarnatæ Sapientiæ jelenleg itt van: Szent Mihály Római Katolikus Székesegyház - Gyulafehérvár

  „Istenem! Te megvizsgáltál és jól ismersz engemet...” – 139 (138). zsoltár a nagyszombati liturgiában. Jellegzetesen közép-európai, de leg...