péntek, október 04, 2013

Ferenc pápa: Vetkőzzük le magunkról a világias lelkületet

Ferenc pápa az Assisi püspökség épületében abban a teremben mondott beszédet, amelyben Szent Ferenc levette ruháit, otthagyta földi javait Guido püspök előtt.

A püspökség termében várták őt a Caritas szegényei is. Domenico Sorrentino, Assisi püspöke hangsúlyozta: Ferenc az első pápa, aki belép ebbe a terembe.
„Mit kell levetkőznie magáról az Egyháznak? Egy nagy veszélyt kell levetkőznie magáról, amely az Egyház minden tagját fenyegeti: a világias lelkület veszélyét…, mert az Egyház nem élhet a világ lelkülete szerint” – figyelmeztetett a pápa, aki ezúttal sem az előre megírt beszédét mondta el, hanem szabadon beszélt.

Kérte, hogy az Úr adja meg mindenkinek azt a kegyelmet, hogy le tudja vetkőzni magáról a világ lelkületét, amely megbetegíti a társadalmat. Felidézte az újságok találgatásait: vajon a pápa leveti majd a püspökök, bíborosok öltözetét, és a magáét is? „De az Egyházat mindannyian alkotjuk, az első megkeresztelt embertől kezdve, és mindannyiunknak Jézus útján kell járnunk, aki kiüresítette magát, szolgává, szolgálóvá lett, megalázta magát, egészen a keresztig.” Figyelmeztetett arra...

Folytatás alább
Ferenc pápa: Vetkőzzük le magunkról a világias lelkületet

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...