csütörtök, szeptember 12, 2013

Nyissák meg az üres kolostorokat a menekültek előtt, akikben Krisztus ölt testet: Ferenc pápa látogatása a római jezsuita menekültközpontban

"Szolidaritás: ez a szó félelmet ébreszt a fejlett világban. Igyekeznek nem kiejteni. Szolidaritás: szinte illetlen szó számukra. De ez a mi szavunk!" - mondta a pápa kedden délután, amikor fölkereste a jezsuiták által vezetett Astalli Központot. A menzán tett látogatása után az Il Gesù templomba ment, amely a menekültközpont alapítója, P. Pedro Arrupe jezsuita sírját őrzi.

A Szentatya először meghallgatta két menekült, a szudáni Adam és a szíriai Carol tanúságtételét, majd beszédet mondott az egybegyűltekhez.

"Róma, Lampedusa után sok menekült számára a második állomás. Gondoljunk elsősorban azokra a nőkre, édesanyákra, akiknek gyakran nehéz, kimerítő és erőszakos utat kell megtenniük, hogy gyermekeik számára reményteli jövőt találjanak". Róma számukra az újrakezdés, az emberi dimenzió megtalálásának városa kellene, hogy legyen. Ezzel szemben sokszor kényszerülnek hátrányos körülmények közé, a méltóság teli élet lehetősége nélkül. Köszönet illeti ezért mindazokat az egyházi, állami vagy magánjellegű központokat, akik befogadják a menekülteket és felmutatják számukra a reményt.

Szolgálni, elkísérni és megvédeni: Ferenc pápa e három szóval foglalta össze az Astalli Központban működő jezsuiták és segítőik munkaprogramját.

"Mit jelent szolgálni?" - tette fel a kérdést a Szentatya. "Azt jelenti, hogy befogadjuk az érkezőt, odafigyelünk rá. Azt jelenti, hogy fölkaroljuk a rászorulót számítás, félelem nélkül, megértően, szerető gondoskodással, mint ahogy Jézus lehajolt, hogy megmossa az apostolok lábát". Ehhez mindenekelőtt emberi kapcsolatot kell kialakítanunk velük a szolidaritás szellemében. "Szolidaritás: ez a szó félelmet ébreszt a fejlett világban. Igyekeznek nem kiejteni. Szolidaritás: szinte illetlen szó számukra. De ez a mi szavunk!" - kiáltott fel a pápa. "Azt jelenti, hogy elismerjük és elfogadjuk az igazság és remény után vágyakozók kéréseit, hogy együtt keressük a megszabadulás konkrét útjait". 

A folytatás ide - Vatikáni Rádió - kattintva olvasható

Nincsenek megjegyzések:

Sapientia Szabadegyetem 2024. 04. 11. – Dr. Holló László: TORDAI VALLÁSSZABADSÁG ÉS A KATOLIKUS AUTONÓMIA

.  Leírás A Magyar Országgyűlés a 2018. évi I. törvényében január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította annak emlékére, hogy az 156...