kedd, szeptember 10, 2013

Katolikus közösség közvetítésével keresik a béke útját a Közép-afrikai Köztársaságban

A Sant’Egidio közösség római központjában a Közép-afrikai Köztársaság tizenhat vezető beosztású képviselője találkozott egymással: a kormány (köztük Christophe Gazam Betty miniszter), az Átmeneti Nemzeti Tanács, civil szervetek politikusai és vallási vezetők.

Mindannyian aláírták a Felhívást a békéért, amelyben kijelentik: el kell ismerni a kisebbségek jogait, küzdeni kell a korrupció ellen és száműzni kell az erőszakot a politikai nézeteltérések megoldásának eszközei közül.

A béke felé való lépések konkrét megsegítése érdekében kidolgozták továbbá azt a dokumentumot, amely a Köztársasági egyezmény az átmenetért nevet viseli, és amelyet az elkövetkező napokban átadnak Michel Djotodia köztársasági elnöknek és Nicolas Ntiangaye miniszterelnöknek.

A Közép-afrikai Köztársaságban a közelmúltban tragikus események zajlottak. Az új elnököt alig egy hónapja juttatta hatalomra a Seleka lázadócsoport. A Seleka harcos csoportjai márciusban menekülésre kényszerítették Francois Bozize elnököt, és a mai napig rettegésben tartják a lakosságot: rabolnak, fosztogatnak, nem tartják be az emberi jogokat. Áldozataik főként keresztények. A Seleka katonai vezető iszlám hitűnek vallják magukat, mind külföldiek, főként Szudán és Csád területéről érkeztek az országba. Sokan úgy tartják ezért, hogy nem is országon belüli lázadásról, hanem külföldi támadásról van szó...

Tovább az alábbi linken lehet olvasni 

Katolikus közösség közvetítésével keresik a béke útját a Közép-afrikai Köztársaságban

Nincsenek megjegyzések:

Sárkányölő Szent György vértanú – Ferences templom és kolostor védőszentje – Esztelnek

A fölséges és dicsőséges Isten kegyelméből megünnepelhettük templomunk, kolostorunk és templomi közösségünk védőszentjének, Sárkányölő Szent...