szombat, augusztus 31, 2013

Twal pátriárka Szíriáról: „Milyen felhatalmazással támadnak meg egy országot?”

Az óvatosságra vonatkozó felhívást intézett Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka az egész közel-keleti régió érdekében a lehetséges nyugati katonai támadás kapcsán, amelyet a szíriai rezsim ellen terveznek, azzal vádolva Asszad kormányát, hogy vegyi fegyvereket vetett be a lázadók ellen. A pátriárkátus által közzé tett jegyzékben Twal pátriárka imádkozik a Szentlélekhez, hogy világosítsa meg azoknak a szívét, akiknek a kezében van a lakosság sorsa. A vezetőkhöz fordulva emlékezteti őket, hogy ne feledkezzenek meg döntéseik emberi aspektusáról. Megállapítja, hogy az izraeliek elárasztották a gázmaszkokat szétosztó központokat és a Közel-Kelet lakói megkezdték az élelmiszerek és tartalékok beszerzését és felhalmozását. A pátriárka komoly kérdéseket vet fel az erőszak elterjedése kapcsán a régióban.

Miért kell háborút hirdetni, amikor az ENSZ szakértők még nem adták át a támadás vegyi jellegére és a végrehajtók identitására vonatkozó végleges jelentésüket? A pátriárka rámutat, hogy mindez arra a logikára emlékeztet, amellyel a 2003-as iraki háborút előkészítették, az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló komédia, amikor valójában nem is léteztek. Ma Irak még mindig nagyon kritikus helyzetben van. Majd a pátriárka közleményében felteszi a kérdést: Hogyan döntenek egy ország megtámadásáról? Milyen felhatalmazással? Természetesen az amerikai elnöknek csak légitámadás indítására van hatalma Szíria ellen, de az Arab Ligának és az ENSZ Biztonsági Tanácsának milyen hatalma van?

Amerikai és nyugati barátainkat nem támadta meg Szíria. Tehát milyen joggal mernek megtámadni egy országot? Ki nevezte ki őket a közel-keleti demokrácia rendőrségének? – fogalmaz a jeruzsálemi latin pátriárka. Ki gondolkodott el egy ilyen háború következményeiről Szíriára és a környező országokra vonatkozóan? Szükség van még a több mint százezer halott számának a növelésére?

Meg kell hallgatni azokat a lelkeket, akik Szíriában élnek és fájdalmuknak adnak hangot, amely már több mint két és fél éve tart! – hangsúlyozza Twal pátriárka. Gondolt valaki az anyákra, a gyermekekre, az ártatlan emberekre? És azok az országok, amelyek Szíriát támadják figyelembe vették a tényt, hogy állampolgáraik az egész világon, nagykövetségeik és konzulátusaik a megtorlások célpontjaivá válhatnak?

Mindezekből az érvekből kiindulva a jeruzsálemi latin pátriárka óvatosságra hív. Békét és biztonságot kíván ennek a régiónak, amely már nagyon sokat szenvedett így is. Majd hangsúlyozza, hogy a szentföldi keresztények imádkoznak a szíriaiakért, akiknek látják szenvedését, amikor jordániai egyházmegyéjükbe menekülnek.

(sv)

Nincsenek megjegyzések:

Sapientia Szabadegyetem 2024. 04. 11. – Dr. Holló László: TORDAI VALLÁSSZABADSÁG ÉS A KATOLIKUS AUTONÓMIA

.  Leírás A Magyar Országgyűlés a 2018. évi I. törvényében január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította annak emlékére, hogy az 156...