kedd, augusztus 27, 2013

Szíriában nagy visszhangra talált Ferenc pápa békére szólító felhívása

Vasárnap délben az Úrangyala elimádkozása alkalmából mondott beszédében Ferenc pápa felhívással fordult a világhoz, hogy segítse Szíriát. Az ország helyzetét a pápa „tragikusnak” mondta és azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy találjon mielőbb megoldást a halált és pusztulást hozó háború megszüntetésére. A közel-keleti országban a pápa békére szólító felhívása rendkívül megérintette az emberi szíveket.

Az aleppói káld szertartású katolikus hívek püspöke Antoine Audo fogalmazta meg a helyi közösség érzelmeit a Vatikáni Rádiónak adott interjúban.

Mint mondta élőben hallgatta a Szentatya szavait és boldog volt, hogy a pápa a szíriai nép mellett áll, hogy „szeretett nemzetnek” nevezte az országot és azért, hogy segíteni akarja a szíriai népet. A pápa világosan és határozott szavakkal fordult a nemzetközi közösséghez és azt kérte, hogy tegyen meg minden lehetőt a békéért és a szemben álló felek közötti párbeszéd érdekében. Mindez minket bizalommal tölt el – mondta az aleppói püspök, főként ebben a városban, ahol a legsúlyosabb a helyzet. A Szentatya üzenete nagyon pozitív és a szíriai lakosság nagytöbbsége rendkívül nagyra értelte Ferenc pápa felhívását.

A főpásztor rendkívül határozott szavakkal utasított el a katonai beavatkozás tervét. Szószerint ezt mondta:

„A katonai beavatkozás – ahogy én látom – világháborúhoz vezetne. Újból fennáll ez a veszély…. Reméljük, hogy a pápa felhívása valóban elősegíti az egymással szemben álló felek közötti párbeszédet. Ez az első lépés a háború elkerülésére és arra, hogy Szíriában az emberek ismét szabadon mozogjanak és dolgozzanak. Jelenleg a háború az egész országot érinti. Mi a nemzetközi közösségtől nem katonai beavatkozást várunk, hanem azt, hogy segítsen a felek közötti párbeszéd megteremtésében – mondta végül az interjúban az aleppói káld püspök.

A Damaszkuszban székelő apostoli nuncius, az olasz Mario Zenari c. érsek is hasonló gondolatokat fogalmazott meg a Vatikáni Rádió mikrofonjai előtt.

A nuncius szavai szerint a háború főbb áldozatai a civil lakosság, és az ártatlan gyermekek. A szíriai konfliktus immár két és fél éve tart, és amikor egy évvel ezelőtt Damaszkuszba is elérkezett a háború robaja, a nuncius azt gondolta, hogy Szíria is elindult a pokol felé vezető szomorú útvonalon. A legutóbbi napok rettenetes eseményei után, amikor ártatlan életeket oltottak ki és felhangzott e gyermekek kétségbeesett segélykiáltása, azt kérdezzük saját magunktól is, hogy valóban elérkeztünk a szakadék szélére? – mondta az interjúban Zenari érsek. Nem maradhatunk némák a történtek előtt. „Természetesen én azért imádkozom, hogy akik felelősséget viselnek ezen a területen, a nemzetközi közösség és azok vezetői – rendelkeznek a szükséges bölcsességgel és körültekintéssel. A nemzetközi közösség tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ilyen bűntények, ilyen öldöklések többé ne ismétlődjenek meg. Olyan eszközöket kell alkalmazni, melyek nem teszik a helyzetet még súlyosabbá.

A vegyi fegyverek használatával kapcsolatban a szíriai apostoli nuncius, Mario Zenari c. érsek ezt mondta: „A nemzetközi közösségnek kell verifikálnia és meggyőződnie arról, hogy mi történt. Én azt remélem, hogy a konfliktusban lévő felek és a helyi hatóságok is együttműködnek abban, hogy fény derüljön az igazságra.”

(ik)

Nincsenek megjegyzések:

Sárkányölő Szent György vértanú – Ferences templom és kolostor védőszentje – Esztelnek

A fölséges és dicsőséges Isten kegyelméből megünnepelhettük templomunk, kolostorunk és templomi közösségünk védőszentjének, Sárkányölő Szent...