csütörtök, augusztus 29, 2013

Keresztény egyházi vezetők a szíriai helyzetről

Keresztény egyházi vezetők arra figyelmeztettek, hogy nem szabad elhamarkodni a döntést egy Szíriai elleni katonai műveletről, illetve arra, hogy a közel-keleti háborúért a keresztények fizetik a legnagyobb árat.
A nyilatkozatok akkor jelentek meg, amikor az Egyesült Államok és szövetségesei katonai csapást fontolgatnak, hogy megbüntessék Bassár el-Aszad elnököt, akit felelősnek tartanak a Damaszkusz közelében augusztus 21-én elkövetett, egyes állítások szerint több száz ember halálát okozó ideggáz-támadásért.

Justin Welby canterburyi érsek, az anglikán közösség vezetője a Daily Telegraph című lapban arra szólította fel a brit honatyákat, hogy ne siessék el a döntést a szíriai katonai akcióról, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek az egész muzulmán világban. Hangoztatta, a képviselők tegyék fel maguknak a kérdést, hogy valóban biztosak a tények megítélésében, mielőtt döntenének ebben a valóban kényes és veszélyes helyzetben. Szerinte számos köztes lépés létezik a két véglet, a semmittevés vagy a teljes rendszerváltozás között. Welby korábban több éven át törekedett arra, hogy megbékítse a szembenálló feleket az afrikai és a közel-keleti háborús övezetekben.

Besara Butrosz Rai bíboros, az antióchiai maroniták pátriárkája a Vatikáni Rádióban a napokban arra figyelmeztetett, hogy a közel-keleti háborúkért a keresztények fizetik a legnagyobb árat. Irakban és Szíriában a muzulmánok szunnita és síita irányzata között dúl a harc. Egyiptomban a fundamentalisták – köztük a Muzulmán Testvériség – és a mérsékelt muzulmánok vívják a háborút.
„Bizonyos muzulmán csoportok, maguk sem tudják pontosan miért, a keresztények elleni támadásban vezetik le indulataikat. Az arab világban élő keresztények semmi mást nem kérnek csak azt, hogy biztonságban és stabilitásban élhessenek” – mondta a bíboros, hozzátéve, hogy „ott, ahol a káosz uralkodik, vagy konfliktusok robbannak ki, mindig a keresztényeket teszik meg bűnbakká”.

Az orosz ortodox egyház „mélységes aggodalmát” fejezte ki amiatt, hogy a Nyugat katonai beavatkozásra készül Szíriában. Ilarion metropolita, a moszkvai patriarkátus külügyi osztályvezetője az Asianews hírportálnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az amerikai álláspont „teljes mértékben egyoldalú”, és „az ENSZ jóváhagyása nélkül akarja eldönteni egy többmilliós nemzet sorsát”.
A metropolita figyelmeztetett: „Több ezer ember életét áldozzák fel ismét az elképzelt demokrácia oltárán”, és megjegyezte, hogy mindenekelőtt a keresztények vannak veszélyben, „akiknek a sorsával senki nem törődik”.

Keresztény egyházi vezetők a szíriai helyzetről

Nincsenek megjegyzések:

Nagycsütörtök: a legnagyobb szeretet pillanatai a legnagyobb árulás alkalmaivá is válhatnak

Lábmosás március 28., csütörtök Jn 13,1-15 Galaczi Tibor SP elmélkedése Fájdalmas tapasztalatunk, hogy nagyon sokszor az emberi életben a le...