Oldalak

kedd, július 30, 2013

Ferenc pápa forradalma a globalizált világban: magunk helyett állítsuk Istent a középpontba

Az olasz Corriere della Sera napilapban Andrea Riccardi történész, a Szent Egyed közösség alapítója elemezte a Szentatya riói utazásának üzenetét.
Ferenc pápa brazíliai útjának leginkább szembetűnő jelei azok voltak, hogy táskájával a kezében szállt le a repülőgépről, majd pedig a tömeg szinte agyonnyomta az eltévedt pápai terepjárót.

Riccardi szerint azonban van ennek egy másik oldala is: egy pápa számára az utazás mindig felfedezés, különösen akkor, ha ez az első utazása. Másképpen látja a világot, az Egyházat. 1979-ben ez történt II. János Pál pápával is: mexikói útja során rájött, milyen döntő jelentősége van a pápai utazásoknak.

Az olasz egyháztörténész szerint egyáltalán nem volt biztos az argentin pápa brazíliai sikere. Ferenc pápa azonban bebizonyította, hogy népszerűsége nem csak Olaszországra korlátozódik. Bergoglio pápát hatalmas tömeg várta, egyértelmű lett, hogy a nép a pápa mellett áll. Egy olyan időszakban lett ez nyilvánvaló, amikor – még ha óvatosan is – egyházi körökben olykor kritikákkal illetik ennek az annyira különös pápának az egyházkormányzását.

Folytatás az alábbi linken 
Ferenc pápa forradalma a globalizált világban: magunk helyett állítsuk Istent a középpontba

Nincsenek megjegyzések: