hétfő, július 01, 2013

Ferenc pápa az afrikai kivándorlókhoz utazik

Július 8-án délelőtt a Szentatya Lampedusa szigetére látogat.
A pápát mélyen érintette a közelmúltban történt hajótörés, mely az utolsó a számos hasonló tragédia sorában, amikor afrikai emigránsok kelnek át a tengeren. Imádkozni szeretne azokért, akik életüket vesztették a tengerben, meglátogatja majd a túlélőket és a jelenleg a szigeten élő menekülteket. Szeretné bátorítani a helyi lakosokat és felelősségtudatot ébreszteni mindenkiben, hogy törődjünk ezekkel a rendkívül szűkölködő testvéreinkkel.

A pápa látogatása a lehető legdiszkrétebb módon fog zajlani, a térség püspökeit és a világi hatóságokat illetően is – olvasható a Szentszék jegyzékében.

Néhány héttel ezelőtt sziget katolikus közössége hívta meg a pápát, hogy látogasson el Lampedusába. „A délről, főleg Afrikából érkező kivándorlókkal való találkozásunk dinamikus helyzeteket teremtett, meglepetéseket és elkerülhetetlen rendbontást és zűrzavart is okozott” – írja levelében Stefano Nastasi lampedusai plébános. Meghívta a pápát, hogy „zarándokoljon el a teremtett világ e szentélyében, ahol haza és név nélküli kivándorlók ezreiben életre kelt a remény a jövő iránt a jelen bizonyossága által – idézi a levelet a SIR.


Ferenc pápa július 8-án kilenc óra körül érkezik Lampedusa szigetére, ahol Francesco Montenegro agrigento-i érsek és Giuseppina Nicolini lampedusai polgármesterasszony fogadják. A pápa a sziget repülőteréről Cala Pisana városba érkezik, itt hajóra száll, hogy maga is hajón érje el Lampedusa kikötőjét. A hajóút során a helyi halászbárkák kísérik el a pápát. A nyílt vízen Ferenc pápa virágcsokrot dob a tengerbe, így emlékezvén azokra, akik a tengerben vesztették az életüket. A kikötőben a pápát emigránsok egy csoportja várja, akiket személyesen köszönt, majd tíz órakor az „Aréna” sportpályán szentmisét mutat be. A mise után a pápa rövid látogatást tesz a San Gerlando plébánián, majd a sziget repülőteréről visszaindulva háromnegyed kettőkor érkezik vissza Rómába. 

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...