Oldalak

hétfő, július 22, 2013

Az ima és testvéreink szolgálata egyaránt alapvetőek a hit szempontjából

Ima és cselekvés, Isten szavának meghallgatása és testvéreink konkrét szolgálata nem egymással szemben álló dimenziók, hanem hitéletünk számára alapvetően fontos aspektusok – hangsúlyozta július 21-én vasárnap délben a Szentatya az Úrangyala elimádkozásakor.

A pápa szavait a Szent Péter téren a nyári hőség ellenére nagy számban összegyűlt hívek, zarándokok hallgatták. Ferenc pápa arra kérte őket, hogy kísérjék imáikkal első apostoli látogatását, amely hétfőn reggel kezdődik, amely Rio de Janeiróba vezeti el az ifjúsági világtalálkozó alkalmából.
A pápa elmélkedésének középpontjában a vasárnapi evangéliumi szakasz állt (Lk 10,38-42), amely a két nővérről, Máriáról és Mártáról szól.

Kedves fivérek és nővérek! Jó napot kívánok! – kezdte beszédét Ferenc pápa. Az evangéliumi szakaszt magyarázva feltette a kérdést: Ki ez a két nő? Márta és Mária Lázár nővérei, az Úr rokonai és hűséges tanítványai, akik Betániában laktak. Szent Lukács így írja le a jelenetet: Mária, Jézus lábánál ülve „hallgatta szavait”, míg Márta a „házi dolgokkal” volt elfoglalva (vö. Lk 10,39-40). Mindketten befogadják az úton lévő Urat, de egymástól eltérő módon. Mária Jézus lábához ül, hallgatja szavait. Márta ezzel szemben sürög-forog, hogy kiszolgálja a vendéget. Annyira el volt foglalva a házi munkákkal, hogy méltatlankodva így szólt Jézushoz: „Uram, ...nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni? Szólj neki, hogy segítsen” (40). Jézus kedvesen válaszolva szemére veti: „Márta, Márta! Sok mindennel törődöl, sok minden nyugtalanít. Pedig csak egy a szükséges” (Lk 10,41-42).

Folytatás az alábbi linken 
Az ima és testvéreink szolgálata egyaránt alapvetőek a hit szempontjából

Nincsenek megjegyzések: