vasárnap, június 23, 2013

„Szolgáljuk Isten Igéjét, ne pedig a gazdagság bálványát és evilág gondjait” – Ferenc pápa szombat reggeli miséje

„A gazdagság és az aggodalmaskodás elfojtják Isten Szavát”- magyarázta Ferenc pápa szombat reggeli szentmiséjében a Hegyi beszédhez fűzött kommentárjában. Az életünk három pilléren nyugszik: kiválasztás, szövetség és ígéret. Meghívásunk jegyében az Atyára kell bízni magunkat, hogy a jövőtől való félelem nélkül élhessük meg a jelent. Ezzel a tanítással fordult a pápa a Szent Márta Ház kápolnájában szombat reggel hét órakor bemutatott szentmiséjén, melyen Arturo González, a kubai Santa Clara püspöke koncelebrált a Vatikáni Múzeumok alkalmazottainak egy csoportja jelenlétében.

„Senki sem szolgálhat két úrnak, választanunk kell az Isten és a mammon között. Jézus világos választ adott a felvetett problémára. Ennek a világnak a gazdagsága és aggodalmai elfojtják bennünk Isten Szavát és nem hagyják növekedni. A mag, az Ige pedig így meghal, mert nem törődnek vele. Ferenc pápa a jézusi jól ismert példabeszéd időbeli szempontjára hívta fel a figyelmet. A magvetést a növekedés ideje követné, de a gazdagság és az aggodalom elveszik tőlünk az időt. Az egész életünk három pillérre épül – magyarázta a pápa – az egyik a múltban, a másik a jelenben, harmadik a jövőben áll. A múlt pillére a kiválasztás, hiszen mindnyájan mondhatjuk: „Az Úr választott engem, az Úr szeretett engem, az Úr mondta nekem”. A keresztségünkben pedig az „Úr hívott meg a keresztény útra”. A jövő pillére ellenben az ígéretre épül, így haladunk az ígéret felé. A jelen végül a mi válaszunk a Jóistennek, aki kiválasztott minket. Amit ő csinál: kiválaszt, ígéretet tesz, szövetséget ajánl.

Minderre az ember válasza a vele való szövetségkötés. E három pillér az üdvösség egész története. Ha azonban a szívünk nem marad meg ebben a hármas időben, akkor a világ elveszi tőlünk az időt, elvágja a múltat és elvágja a jövőt, a jelenben pedig összezavar bennünket. Aki a gazdagsághoz ragaszkodik, azt nem érdekli sem a múlt, sem a jövő. „Nincs szükségem semmire – mondja - minden itt van, mégpedig most! Ez a jelen azonban nem visz bennünket semmiféle ígéret felé, hanem összezavarodva egyedül marad. Éppen ezért választás előtt állunk – következtetett Ferenc pápa: vagy követjük Isten Országát vagy a gazdagságot és az aggodalmaskodást. A keresztség révén a szeretetben nyertünk kiválasztást, a jelenben az Atya útra indított bennünket a Fia által, egy örvendetes jövő felé, mely a hűséges Úr ígéretén nyugszik”.

Végül a pápa összefoglalta a keresztény életnek a gazdagság és az aggodalmaskodás által megkísértett időbeliségét: elfelejtjük a múltat, nem fogadjuk el a jelent, eltorzítjuk a jövőt. Ezt teszi velünk a gazdagság és a gond! De az Úr mondja nekünk: Nyugalom, keressétek Isten Országát és az ő igazságosságát, a többi majd jönni fog! Kérjük az Urat, hogy a gondjaink és a gazdagság miatt ne hibázzunk! Legyünk tudatában, hogy van Atyánk, aki választott bennünket, aki jót ígért nekünk, és aki velünk van az ígéret felé vezető úton! – zárta Ferenc pápa szombat reggeli homíliáját a Szent Márta Házban tartott reggeli szentmisén.
Forrás: Vatikáni Rádió
(vl)

Nincsenek megjegyzések: