csütörtök, június 20, 2013

Keressétek az egységet! – a Szentatya katekézise a szerdai általános kihallgatáson


Ferenc pápa a szerdai általános kihallgatáson tartott katekézise során ez alkalommal is folytatta a II. Vatikáni Zsinat nagy egyházi témáinak az elemzését. Az Egyház természetéhez tartozik annak meghatározása úgy, mint Krisztus teste - mondta.
pápa az Apostolok cselekedeteiben leírt szentpáli megtérés szövegét elemezve rámutatott, hogy milyen mély összefüggés van a keresztények és Krisztus között, hiszen Jézus azonosítja magát azokkal a követőivel, akiket Saul üldöz. Amikor Jézus a mennybe ment, nem hagyott árván bennünket, hanem a Szentlélek elküldésével a vele való egységünk még intenzívebbé vált. A II. Vatikáni Zsinat megállapítja, hogy „Lelkének közlése által ugyanis titokzatos módon mintegy a saját testévé tette a minden népből meghívott testvéreit” (GLumen entium, 7).

A test képe segít bennünket az Egyház - Krisztus  kötelék mélyebb megismerésében, mely témát az apostol a második korintusi levelében alapoz meg különleges módon. Az Egyház nem egészségügyi, kulturális vagy politikai szervezet, hanem élő test, amely a történelemben él és benne halad. Ennek a testnek van feje, Krisztus, aki vezeti, táplálja és fenntartja. Ferenc pápa itt nyomatékkal leszögezte: ha elkülönítik a főt a testtől, azt nem tudja túlélni az egész személy. Éppen így az Egyházban is: mind szorosabb kapcsolatban kell maradnunk Krisztussal! Továbbá, ahogy a testben fontos az életnedvek keringése, éppúgy meg kell engednünk, hogy Jézus bennünk működjön, a minket vezető Igéje által és a bennünket tápláló eucharisztikus jelenléte révén és hogy az ő szeretete adjon erőt a felebarátunk iránti szeretetünknek. Mindig, mindig legyen ez így, kérte a híveket a pápa, hogy maradjunk egységben Jézussal, bízzunk benne, irányítsuk életünket evangéliuma szerint, táplálkozzunk a mindennapi imádságunkkal, az Ige hallgatásával és a szentségek vételével.

Folytatás az alábbi linken 
Keressétek az egységet! – a Szentatya katekézise a szerdai általános kihallgatáson

Nincsenek megjegyzések:

Seminarium Incarnatæ Sapientiæ jelenleg itt van: Szent Mihály Római Katolikus Székesegyház - Gyulafehérvár

  „Istenem! Te megvizsgáltál és jól ismersz engemet...” – 139 (138). zsoltár a nagyszombati liturgiában. Jellegzetesen közép-európai, de leg...