csütörtök, június 20, 2013

Ferenc pápa: Ne legyetek képmutatók és moralisták, hanem nagylelkűek és nyitott szívűek

A kereszténység nem szabálygyűjtemény. Ez a felfogás megakadályozza, hogy megértsük és megéljük azt, hogy Isten öröm és nagylelkűség. 

Ferenc pápa szerda reggeli szentmiséjén koncelebrált Marc Ouellet bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa és Lorenzo Baldisseri érsek, a dikasztérium titkára. A szertartáson a Püspöki Kongregáció és a Család Pápai Tanácsának munkatársai voltak jelen, ez utóbbi dikasztérium elnökével, Vincenzo Paglia érsekkel, valamint titkárával Jean Lafitte püspökkel.

A képmutatók azok, akik Isten népét zsákutcába viszik. Ők a napi evangélium főszereplői és Ferenc pápa homíliájának központi témája. A Szentatya Máté evangéliumának híres részletéről elmélkedett, amely bemutatja az írástudók és farizeusok viselkedését, akik a nép előtt páváskodnak, amikor alamizsnát osztogatnak, imádkoznak és böjtölnek, valamint azt a viselkedést, amit Jézus jelöl ki a tanítványoknak, mint helyes hozzáállást ezekben a helyzetekben: a titokban tartást és diszkréciót, amelyet Isten értékel és megjutalmaz. A két viselkedésforma közötti különbséget állítja elénk a napi evangélium. Az írástudók és farizeusok hiúságán túl Ferenc pápa elítélte azt is, hogy számos szabályt kényszerítenek a hívekre. Az „előírás-gyűjtemény képmutatóinak”, „tehetségtelen entellektüeleknek” nevezte őket, akiknek nincs elég intelligenciájuk ahhoz, hogy megtalálják és értelmesen magyarázzák Istent. Ezzel megakadályozzák önmaguk és mások belépését Isten országába.

Folytatás alább
Ferenc pápa: Ne legyetek képmutatók és moralisták, hanem nagylelkűek és nyitott szívűek

Nincsenek megjegyzések:

Nagycsütörtök: a legnagyobb szeretet pillanatai a legnagyobb árulás alkalmaivá is válhatnak

Lábmosás március 28., csütörtök Jn 13,1-15 Galaczi Tibor SP elmélkedése Fájdalmas tapasztalatunk, hogy nagyon sokszor az emberi életben a le...