Oldalak

kedd, május 28, 2013

Évente 100 ezer keresztényt ölnek meg a világon – a Szentszék képviselőjének felszólalása az ENSZ-ben


A Szentszék mélységes aggodalommal szemléli a vallásszabadság rendszeres súlyos megsértését a keresztény közösségek esetében a világ különböző részein, nevezetesen Afrikában, Ázsiában és Közel-Keleten. Ezt mondta az ENSZ genfi székhelyén hétfőn Silvano Maria Tomasi érsek. Hiteles felmérések szerint évente több, mint 100 ezer keresztényt ölnek meg a fenti földrészeken hitükkel kapcsolatos okok miatt. Ezen felül sok más keresztényt menekülésre kényszerítenek, lerombolják istentiszteleti helyeiket, erőszakot követnek el rajtuk és elhurcolják vallási vezetőiket, amint az egy hónappal ezelőtt Szíriában történt, ahol elraboltak két aleppói püspököt.

Mindez a fanatizmus, intolerancia, terrorizmus és diszkriminatív törvényhozás következménye. De még a nyugati országokban is, ahol a keresztény jelenlét történelmileg a társadalom integráns része, megpróbálják kiszorítani a közéletből a kereszténységet, korlátozzák a hívőközösség tevékenységét, hogy folytatni tudja karitatív szolgálatát a társadalom javára.

A Szentszék képviselője emlékeztetett arra, hogy az ENSZ Emberjogi Tanácsa elismerte, hogy a vallás és a lelkiség elősegíti az emberi méltóságot és a kereszténység az emberiség valódi javát szolgálja. Tomasi érsek felszólalását Ferenc pápa üzenetének szavaival zárta, amelyet a Szentatya a Milánói Ediktum 17. centenáriumára írt: „Mindenütt tiszteljék mindenki hitének nyilvános megvallását és előítéletek nélkül fogadják el azt a hozzájárulást, amelyet a kereszténység ad korunk kultúrája és társadalma számára.

(ik)

Nincsenek megjegyzések: