csütörtök, május 09, 2013

2013. 04. 17. Általános kihallgatás (katekézis Jézus mennybemeneteléről)

Ferenc pápa katekézise Jézus mennybemeneteléről
Szent Péter tér 2013. április 17. (szerda)
  
„Fölment a mennybe, ott ül az Atyának jobbján”

Kedves Testvéreim! Jó napot kívánok!
A krédóban ott találjuk a tételt, hogy Jézus „fölment a mennybe, ott ül az Atyának jobbján”. Jézus földi életének csúcspontja a mennybemenetel, amikor ebből a világból átmegy az Atyához és elfoglalja helyét az ő jobbján. Mit jelent ez az esemény? Milyen következményekkel jár a mi életünkre nézve? Mit jelent szemlélni az Atya jobbján ülő Jézust? Engedjük, hogy Szent Lukács adjon választ e kérdéseinkre. 

Induljunk ki abból a pillanatból, amikor Jézus elhatározza, hogy utoljára fölmegy Jeruzsálembe. Szent Lukács megjegyzi: „Amikor már közeledtek szenvedésének és megdicsőülésének napjai, szilárdan elhatározta, hogy Jeruzsálembe megy” (9,51). Miközben „fölmegy” a szent városba, ahol beteljesedik „exodusa” ebből az életből, Jézus már a célt látja, az eget, de jól tudja, hogy az út, amelyen az Atya dicsőségébe megy, a kereszten, az emberiségre vonatkozó szerető atyai terv iránti engedelmességen át vezet. A Katolikus Egyház katekizmusa mondja, hogy „a kereszten való fölmagasztalás a mennybemenetel fölmagasztalását jelzi, jövendöli, és a kezdetét jelenti” (662. pont). 

A folytatás itt olvasható

Nincsenek megjegyzések:

Sárkányölő Szent György vértanú – Ferences templom és kolostor védőszentje – Esztelnek

A fölséges és dicsőséges Isten kegyelméből megünnepelhettük templomunk, kolostorunk és templomi közösségünk védőszentjének, Sárkányölő Szent...