szerda, április 03, 2013

Nyolc évvel ezelőtt hunyt el Boldog II. János Pál



2005. április 2-án tért vissza az Atya házába Karol Wojtyla. II. János Pál mindig kötődött Jorge Mario Bergoglio-hoz, akit 1992-ben nevezett ki püspökké, majd 2001-ben kreált bíborossá. A szeretett lengyel pápáról Buenos Aires akkori érseke így beszélt két homíliájában.

„II. János Pál nem félt, mert életét úgy élte, hogy a Feltámadt Úrról elmélkedett.” 2011. május elsején fogalmazta meg Bergoglio bíboros ezeket a szavakat az argentin főváros székesegyházában. Ekkor zajlott Rómában Karol Wojtyla boldoggá avatása, amelyet az argentin helyi egyház is ünnepelt. „II. János Pál éppen azért tudta leküzdeni a diktatúrákat, mert nem félt. A bátorság, a kitartás, amelyet Krisztus feltámadása ad nekünk, és a lelki nyugalom, hogy megbocsátást nyertünk az Úr irgalmasságának köszönhetően, megszabadít bennünket a félelemtől” – hangsúlyozta az akkori Buenos Aires-i érsek. „Ma is visszhangozzon szívünkben Jézus és II. János Pál szava: Ne féljetek!”

2005. április 4-én az argentin főváros érseke szentmisét mutatott be II. János Pál emlékére két nappal halálát követően. „A lengyel pápa az Úr hiteles tanúja volt, aki szeretetközösségben volt népével Isten emberének hitelessége által. Minden reggel órákat töltött imával és hagyta, hogy átjárja Isten ereje. A hitelességet nem lehet megvásárolni vagy megtanulni, a szívben az imádság által kell táplálni. II. János Pál hiteles ember volt, mert hagyta, hogy áthassa Isten akarata. Egy olyan korban, amikor inkább tanúságtevőkre van szükségünk, mint mesterekre, II. János Pál ezt élte meg a végsőkig: hűséges tanúságtevő volt” – mutatott rá Bergoglio bíboros érsek 2005-ben. 

Forrás: Vatikáni Rádió
(sv)

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...