kedd, április 02, 2013

Nem keresztesek, hanem keresztre feszítettek

Artemio Vítores 42 éve él a Szentföldön. A szentföldi keresztények és a szent helyek múltjáról és jelenéről kérdeztük. 

Jeruzsálem keresztény negyedében található a Szent Üdvözítőről nevezett ferences kolostor, melynek társalgóját divannak nevezik. Ez egy török szó, amely eredetileg azt a helyet jelöli, ahol a szultán fogadta a követeket és más magas rangú vendégeit. Az elnevezés természetesen az ottomán időkre utal, lévén Jézus szülőföldje a keresztesek bukásától az első világháború végéig, vagyis sok évszázadon át muszlim uralom alatt sínylődött.

Ma a kolostort 85 szerzetes lakja, vezetőjük, vagyis a házfőnök a spanyol Artemio Vítores, aki 42 éve él a Szentföldön. Kiváló teológus, egyháztörténész és egyben a mintegy 300 fős szentföldi ferences kusztódia helyettes vezetője. A kolostor társalgójában, vagyis a divánban kérdeztem a szentföldi keresztények és a szent helyek múltjáról és jelenéről.  
A szóba forgó kolostor társalgója


– Ezt a tágas teremet, a divánt, melynek falait történelmi tablók díszítik, ma mire használják?
– A szentföldi ferencesek a szultánhoz hasonlóan karácsonykor és húsvétkor ebben a teremben fogadják a görög, az örmény és más, a Szentföldön jelen lévő keresztény felekezetek vezetőit, illetve az ide látogató magas rangú vendégeiket. A hétköznapokban ez a tágas terem a szerzetesek tanácskozásainak, illetve az étkezések utáni rekreációknak is a helyszíne. Még kártyázni is szoktak benne a szerzetesek. Körülbelül negyven évvel ezelőtt, amikor még szerzetesnövendékként voltam itt, a testvérek közössége úgy döntött, hogy a teremből eltávolítják a televíziót. Inkább beszélgetünk, játszunk, és nem hagyjuk magunkat hipnotizálni a televízió által.

A folytatás alább olvasható és a Szent Üdvözítőről nevezett ferences kolostor bemutatása a fr. Szilveszter archívum segítségével a fenti képeken látható

Nem keresztesek, hanem keresztre feszítettek

Nincsenek megjegyzések:

Sapientia Szabadegyetem 2024. 04. 11. – Dr. Holló László: TORDAI VALLÁSSZABADSÁG ÉS A KATOLIKUS AUTONÓMIA

.  Leírás A Magyar Országgyűlés a 2018. évi I. törvényében január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította annak emlékére, hogy az 156...