szerda, március 27, 2013

Ferenc pápa katekézise a Nagyhétről

Ferenc pápa március 27-én, szerdán délelőtt a Szent Péter téren tartotta meg az első általános audienciáját, két héttel megválasztása után. Katekézisében hangsúlyozta, hogy nagy hálával és tisztelettel folytatja szeretett előde, XVI. Benedek tanúságtételét. Húsvét után folytatja majd a Hit évének katekézisét. Ma azonban a Nagyhét jelentőségét magyarázta tanításában a híveknek. 


Virágvasárnappal megkezdtük az egész liturgikus év középpontját jelentő hetet, amely során elkísérjük Jézust kínszenvedésében, halálában és feltámadásában.
Mit jelent számunkra a nagyheti események megélése? – tette fel a kérdést Ferenc pápa. Mit jelent az, hogy követjük Jézust a Kálváriára, a Kereszthez és a Feltámadáshoz vezető úton? Földi küldetésében Jézus a Szentföld útjain haladt végig; 12 egyszerű embert hívott meg arra, hogy maradjanak vele, osztozzanak útjában és folytassák küldetését. Abból a népből választotta ki őket, akik mélyen hittek Isten ígéreteiben. Jézus mindenkihez beszélt kivétel nélkül: a nagyokhoz és az egyszerű emberekhez, a gazdag ifjúhoz és a szegény özvegyasszonyhoz, a hatalmasokhoz és a gyengékhez. Elhozta Isten irgalmasságát és megbocsátását, gyógyított, vigasztalt, megértéssel volt az emberek iránt, reményt adott.

A folytatás itt olvasható 

Nincsenek megjegyzések: