Oldalak

kedd, március 26, 2013

Ferenc pápa csütörtöki börtönlátogatásáról – szentszéki közleményNagycsütörtökön délután Ferenc pápa ellátogat a Casal del Marmo római városrész ifjúsági börtönébe, ahol elvégzi az Utolsó Vacsora szertartását. A Szentatya kifejezett kérésére nagyon egyszerű szertartásra kerül sor – hangsúlyozza a tájékoztató. A pápával koncelebrál Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke és P. Gaetano Greco, a kiskorúak börtönének lelkésze. Továbbá jelen lesz a két diakónuson túl Fra Roi Jenkins, a Szent Károly szemináriumból, aki P. Gaetano rendtársa, harmadrendi kapucinus és a római szeminárium két fiatalja, akik közül az egyik a börtön káplán-helyettese, a kolumbiai P. Pedro Acosta.

A nagycsütörtöki szertartáson közel 50 fiatal, közöttük 11 lány vesz részt, mindannyian a fegyintézet lakói. A lábmosás szertartását a pápa 12 különböző vallású és nemzetiségű fiatallal végzi el.

A szertartás során a „Casal del Marmo önkéntesei” szervezet 40 tagja és a Lélek Megújulása karizmatikus mozgalom tagjai énekelnek. A fiatalkorúak börtönének lakói olvassák fel az olvasmányokat és a hívek könyörgését.

A nagycsütörtöki szertartást követően a fegyintézet tornatermében találkozik a Szentatya a börtön alkalmazottaival. A hatóságok képviseletében jelen lesz Paola Severino, olasz igazságügyi miniszter, a kiskorúak igazságszolgáltatási részlegének vezetője, továbbá a Casal del Marmo-i büntetésvégrehajtó rendőrség parancsnoka és a fegyintézet igazgatónői.

A fiatalok egy fából készült keresztet és egy térdeplőt ajándékoznak Ferenc pápának, amelyet ők maguk készítettek a börtön kézműves műhelyében. A Szentatya húsvéti csoki tojásokat és galamb alakú hagyományos olasz húsvéti süteményt ad majd mindegyiküknek. A tervek szerint egy fiatal beszéddel és a börtön lakói által írt levéllel köszönti a pápát.

Forrás: Vatikáni Rádió
(sv)

Nincsenek megjegyzések: