péntek, február 22, 2013

XVI. Benedek tisztelete Isten Anyja, Mária iránt

Szentatyánk, XVI. Benedek pontosan egy hét múlva, február 28-án hagyja el pápai szolgálatát és attól kezdve „üres lesz a trón”, Péter széke, megkezdődik tehát a „sede vacante”, amely az új pápa megválasztásáig tart. A hátra lévő napokban szeretnénk felhasználni az időt arra, hogy felidézzük a Szentatya pápaságának egy-egy jellegzetes vonását. Most Mária-tiszteletének szentelünk néhány gondolatot.

„Ha hallgatunk a Boldogságos Szűz szavaira és utánozzuk magatartását, akkor a mi életünk is Hálaadó énekké lesz”. Ezek az annyiszor elismételt szavak XVI. Benedek Isten Anyja iránti szeretetéről árulkodnak. Nyugodtan mondhatjuk azt, hogy Máriás lelkületű pápa, amint szeretett előde II. János Pál volt. Karol Wojtyla Mária iránti tisztelete a Fekete Szűzanya híres czestochowai szentélyében született meg, míg Joseph Ratzinger egészen kisgyermek korától Bajorország máriás szívében, Altöttingben ismerte meg és kezdte megszeretni Isten Anyját.

XVI. Benedek minden egyes általános kihallgatás végén a Boldogságos Szűz Mária oltalmába ajánlja a világ minden részéből egybegyűlt zarándokokat. Alázatos lélekkel Mária mutatja az utat minden hívő számára Fia, Jézus Szent Szívéhez. „Mária a Gyermekkel a karján, kettejük védtelen hatalmával képes legyőzni a világ hatalmának robaját” – mondta nemrég a pápa. 

A folytatás itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Seminarium Incarnatæ Sapientiæ jelenleg itt van: Szent Mihály Római Katolikus Székesegyház - Gyulafehérvár

  „Istenem! Te megvizsgáltál és jól ismersz engemet...” – 139 (138). zsoltár a nagyszombati liturgiában. Jellegzetesen közép-európai, de leg...