péntek, november 23, 2012

Napi gondolatok: Jézus haragosan ítéli el ezt a szentet és a profánt összekeverő gyakorlatot (Lk 19,45-48)



A jeruzsálemi templom és annak fallal körülvet udvara Jézus korában egyszerre volt szentély és a zsidó gazdasági élet központja.

A zsidók a jeruzsálemi templomba jártak imádkozni, ott oldották fel fogadalmaikat, de a templom területét profán célokra is felhasználták: az oszlopcsarnokkal övezett udvaron kötötték üzleteiket, ott helyezték letétbe megtakarított pénzüket, és ott szövögették gazdasági álmaikat. Sokan voltak közülük, akik a szent helyen nem az Istent keresték, hanem földi érdekeiket hajhászták: számukra a vallásosság csak ürügy volt, és az oszlopcsarnokot mintegy spanyolfalként használták kétes üzleteik lebonyolítására.

Jézus haragosan ítéli el ezt a szentet és a profánt összekeverő gyakorlatot, és kemény szavakkal ostorozza a mögötte meghúzódó pogány lelkületet. 

Vajon mi milyen lelkülettel látogatjuk a templomot? Földi álmainkat szövögetjük, vagy valóban az égről álmodunk? Gazdasági sikereket akarunk kicsikarni a szentekből, vagy közbenjárásukat kérjük? Kereskedni akarunk Istennel, vagy találkozni akarunk Vele? - Ha e kérdések hallatán kellemetlenül érezzük magunkat, kérjük Isten segítségét. Imádkozzunk! Kérjük őt, úgy alakítsa és formálja lényünket, hogy a templomban ne az evilági érdekeinket kiszolgáló automatát, hanem mindig az égi világ jelenlétét és az Istennel való találkozás színhelyét lássuk.

Nincsenek megjegyzések: