hétfő, november 22, 2021

Felújítási munkálatok – Konferencia terem – Kolostor – Esztelnek

Több, mint 300 éves kolostorunkat egy vidékfejlesztési uniós pályázat segítségével szerettük volna felújítani kívül belül, hogy korszerűen fogadhassuk azokat a papi, szerzetesi valamint világi személyeket, családokat, időseket és fiatalokat, akik vissza szeretnének vonulni a világ zajától, el szeretnének csendesedni, lelkigyakorlatot tartani egy arra megfelelő környezetben.

A 2015-ben leadott pályázati kérelmünk jóváhagyása után, 2017 májusában aláírhattuk Gyulafehérváron a pályázati szerződést, ami 2020 májusát jelölte meg a pályázattal kapcsolatos munkálatok befejezése és elszámolása végső dátumaként.

A határidőt nem sikerült tartani, ugyanis a tényleges munkálatok csak 2018. október 31-én kezdődhettek el és ez év, 2021 februárjában fejeződtek be. Sajnos a teljes tervet sem sikerült egészen megvalósítani. Pénzhiány (fizetések duplájára emelkedése az építőiparban és az építkezési anyagok folyamatos drágulás…) miatt, szinte teljes egészében csak a kolostor főszárnyát sikerült befejezni. Bár, rajtunk kívül álló ok miatt, itt is elmaradt a főhomlokzat rendbetétele, annak ellenére, hogy megvalósulhatott volna…

Pénzhiány miatt a nagy tervből hátra maradt az újonnan épített konferenciaterem befejezése, a kolostor derékszögű kőfalának a felújítása a régi kolostor külön álló boltíves nagytermével együtt, amit jelenleg pinceként használunk, illetve az eső és talajvíz elvezetése, az épület körüli terület rendezése, valamint az 1921-ben leéget templom fundamentumának feltárása, láthatóvá tétele. Ezeket a munkálatokat csak részekre bontva végezhetjük, ahogy sikerül pénzbeli fedezetet találni rájuk.

Jelenleg a konferencia terem befejezésén dolgozhatunk, a Kovászna Megyei Tanács és az Esztelneki Önkormányzat közös támogatásának jóvoltából. Ez alkalommal is hálás köszönetet szeretnék mondani mindkét intézmény vezetőségének. Így nekik köszönhetően is, nemsokára lesz ahol a gyerekeknek, fiataloknak és időseknek programokat szervezzünk.

Annak ellenére, hogy még sok a tennivaló, mégis bizakodó vagyok nagy álmunk, a kolostor teljes körű felújítása kapcsán, mert hiszem azt, amit rendalapítónk, Szent Ferenc atyánk így fogalmazott meg: „a történelmet nem Ferenc, hanem a Mindenható Isten írja” – természetesen jó szándékú és segítőkész emberek által. Így hát ismételten azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok Önökhöz, hogy a jó ügy érdekében, anyagi lehetőségeikhez mérten, AKIK TEHETIK, támogassák kolostorunk felújítási munkálatainak befejezés előtt álló kiadásait.

Az anyagi támogatás mellett, ima támogatást is kérünk, annak érdekében, hogy a kolostor felújítási munkálatait betudjuk fejezni és a következő években, évtizedekben vagy éppen évszázadokban is, Isten nagyobb dicsőségét és az emberek lelki üdvét szolgálhassa.

Hálás köszönetet mondva, minden eddigi és leendő jótevőnk, anyagi és ima támogatásáért, az Esztelneki Madonna közbenjárására, kérem Isten bőséges áldását családjukra, munkájukra, életükre, s minden jó szándékuk megvalósulására!

Tisztelettel,

Kakucs Béla, fr. Szilveszter ofm

Esztelnek címere

Nincsenek megjegyzések:

Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok - Húsvét 5. vasárnapja

Kép forrás helye itt érhető el Az imént felolvasott evangéliumi szakaszban mondja Jézus: „Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves...