szombat, február 06, 2016

HÁZASSÁG HETE 2016. február 7-14.

Története, lényege

A Házasság Hete mozgalom több mint másfél évtizede indult az Egyesült Királyságban és célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság fontosságára, népszerűsítse a család intézményét, és segítséget nyújtson azoknak, akik párkapcsolati vagy gyermeknevelési nehézségekkel küzdenek.
Ma már a világ huszonegy országában rendezik meg. Ez többnyire a február 14-i Bálint naphoz kapcsolódik, de keresztény körökben elterjedőben van a Házasság Világnapjának ünneplése is, amely minden év február második vasárnapjára esik. Legtöbb helyen pedig az ünneplést egy hetesre tágították. Magyarországon ennek saját honlapja is van: www.hazassaghete.hu.


Romániában és Erdélyben kik szervezik és hogyan?

Eredetileg szinte egyszerre mozdultak meg a protestáns és katolikus, ortodox és más felekezetek sokfelé az országban. Ez is jele annak, hogy a mozgalom Isten Lelkétől ihletett és támogatott dinamizmus. Megmozdultak lelkipásztorok, plébánia közösségek vagy egy-egy plébánia nagy közösségéből egy-egy kisebb csoport, pl. családos közösségek. Van, ahol a település polgármestere hirdeti, ajánlja… Van, ahol házasságot- és családot támogató civil szervezetek a fő mozgató rugói, sok esetben szakemberek, pl. mentálhigiénés szakemberek, pszihológusok, pár- és családterapeuták kapcsolódtak bele vagy léptek elő nagyon jó ötletekkel, a sajtó, tv-adók, radió műsorok ajánlottak fel több helyen műsoridőt. Van, ahol szentmisét vagy közös ökumenikus liturgiát ünnepelnek családok, családokkal, családokért… A lényeg, hogy amiben egyetértünk, ami mindannyiunkban közös hit és meggyőződés, hogy a házasság elsőrendű világörökség, amire oda kell figyelni, amit meg kell becsülni, mert elsőrendű kincsek rejlenek benne, azokat egy héten át felmutassuk környezetünk és a világ előtt.

Mindenki tehet valamit a házasságokért: itt az alkalom!
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében 2010 óta kapcsolódunk a Házasság Hete mozgalomhoz. Számos helyszínen (városokban, de falvakban is) szentmisékkel, előadásokkal, fórumokkal, interaktív beszélgetésekkel, kulturális programokkal irányítottuk rá a figyelmet a házasság, a család fontosságára. Családirodánk ernyője alatt így kapcsolódott be pl. Csíkkozmás, Csíkszentimre, Csíkkarcfalva, Madéfalva, Csíkszentdomokos, Csíkszentlélek, Kézdivásárhely, Brassó, Gyergyószentmiklós, Kolozsvár, Marosvásárhely, Marosszentgyörgy kisebb-nagyobb közössége, helyi plébániák, lelkipásztorok, civil szervezetek. Beszámolók korábbi évekről, ötletek idénre itt: www.csalad.ro
Házasság Hete alkalom arra, hogy beszéljünk a házasság értékéről: A házasság olyan szent, szövetségi közösség egy férfi, egy nő között, amelyet csak a halál bonthat fel. Egyik fő célja a házasfelek kölcsönös boldogsága, gyermekek nemzése és felnevelése. A természetes világban a házasság jelkép is, amely megjeleníti Jézus Krisztus és az Egyház szellemi-lelki közösségét. A házasságba szellemi, lelki és testi tisztasággal lehet belépni. 
Az ezt ünneplő programsorozat mára bekerült a köztudatba. Érezzük, hogy szükségünk van egy elbizonytalanodott társadalomban arra, hogy a házasság egyértelmű értékként jelenjen meg, hogy a házasság élhető, örök érték.
A Házasság Hetének 2016-os mottója: Szeretet: szenvedély és döntés!

Nincsenek megjegyzések:

Sárkányölő Szent György vértanú – Ferences templom és kolostor védőszentje – Esztelnek

A fölséges és dicsőséges Isten kegyelméből megünnepelhettük templomunk, kolostorunk és templomi közösségünk védőszentjének, Sárkányölő Szent...