péntek, március 06, 2015

Nagyböjti gondolatok: „Jön az álomlátó, gyertek, öljük meg.”

A kép forrás helye itt érhető el
A mai olvasmány és az Evangélium is igen hasonló lelkületű.

Feltárja előttünk azt az igazságot, hogy a bűn nem a tettlegességgel kezdődik, hanem már az emberi szívben és a gondolatainkban gyökerezik.

Minden bűnt megelőz a bűnös gondolat és szándék! Hisz a testvérek is irigységből törnek József életére, de mielőtt ezt megtennék, már arról beszélgetnek egymás közt hogyan is szabaduljanak meg tőle.

Az Evangéliumban pedig a szőlőművesek azok, akik visszaélnek a szőlősgazda szeretetével, jóságával, és nem akarják neki megadni a termést; pedig jól tudjuk Krisztustól: Add meg Istennek, ami az Istené! (Mt 22,21)

Ne kössünk kompromisszumot azzal, hogy amíg csak gondolok rá, de nem tettem meg addig minden rendben van. Ugyanis a bűnös gondolatot, követi a bűnös beszéd, azt pedig a tettek.

A mai bűnbánati napon elmélkedjünk azon, hogy én mennyire figyelek oda a gondolataimra?

Szentírási részek: Ter 37,3–4,12–13a.17b–28; Zs 104,16–21; Mt 21,33–43.45–46

Forrás: nagyböjti és adventi üzenetek listája

IMA:
Urunk, segíts, hogy ellenálljunk a látásunkat elhomályosító, ítélőképességeinket összezavaró, szándékainkat megmérgező irigységnek, mely újra és újra be akar férkőzni gondolatainkba, családi és baráti kapcsolatainkba! Erősíts meg minket kegyelmeddel, hogy ellene tudjunk mondani a sátánnak, feltekintve a kísértés idején a Te szent keresztedre, amely alatt ott kavarognak a sátáni irigység örvényei, fölötte viszont nyitva áll a mennyei Atya végtelen szeretetének ege.  
Barsi Balázs ofm 

Nincsenek megjegyzések:

Nagycsütörtök: a legnagyobb szeretet pillanatai a legnagyobb árulás alkalmaivá is válhatnak

Lábmosás március 28., csütörtök Jn 13,1-15 Galaczi Tibor SP elmélkedése Fájdalmas tapasztalatunk, hogy nagyon sokszor az emberi életben a le...