Oldalak

csütörtök, november 06, 2014

Magyar vezetőt választott a ferences világiak világszervezete

A 450 ezer tagot számláló Ferences Világi Rend (FVR) Assisiben ülésező általános káptalanja november 6-án Kauser Tibort választotta meg hat évre miniszter generálisának.

Az új elöljáró építészmérnök, 55 éves, nős, három gyermek édesapja. A Ferences Világi Rend 1989-ben szerveződött újra Magyarországon, Kauser Tibor azóta aktív tagja a közösségnek. 1991-ben tett örökfogadalmat, és feleségével együtt a piliscsabai Páter Pio közösség tagja.

A világi rend Assisiben tartja november 1–8. között XIV. általános káptalanját, amely egyben a szervezet VI. választó káptalanja. Az elmúlt napokban a világ minden részéből érkezett 85 szavazati jogú küldött Encarnita del Pozo eddigi miniszter generális vezetésével megvitatta a rend életének időszerű kérdéseit, beszámolót hallgattak meg a vezetés eddigi munkájáról, és a jövőre vonatkozó döntéseket hoztak.

Az FVR a világ 116 országban van jelen. Hetven országban működik teljes jogú testvéri közösség, és további 46 országban folyamatban van a helyi szervezet hivatalossá válása. Magyarországot ketten képviselik a káptalanon: Kauser Tibor, aki az utóbbi választó káptalan óta a nemzetközi elnökség tagja volt, és Varga Anna, aki helyettes nemzetközi tanácstagként a Ferences Világi Rend magyarországi közösségét képviseli.

Minden nemzeti közösség jelölhetett személyeket a különböző tisztségekre. A magyar közösség jelöltje Kauser Tibor volt a vezetői szolgálatra, aki korábban a magyar közösség képzési felelőse is volt.

Az FVR központja és állandó titkársága Rómában van. A megválasztott tisztségviselők, így a miniszter generális is társadalmi munkában tesz eleget megbízatásának.

A magyar közösségnek 450 tagja és 33 működő közössége van.

Szerdahelyi Csongor
Ferences Sajtóközpont - Budapest 

Nincsenek megjegyzések: