szerda, március 26, 2014

Az üdvösség ajándék, amelyet alázatos szívvel fogadjunk, ahogy Mária tette – mondta kedd reggeli homíliájában Ferenc pápa

RealAudioMP3 Az Úr úton van velünk, hogy meglágyítsa szívünket. Az Angyali Üdvözlet ünnepén a pápa kiemelte, hogy Máriához hasonlóan csak alázatos szívvel közelíthetünk Istenhez. Az üdvösség nem adás-vétel kérdése, hanem ajándék – nyomatékosította kedd reggeli szentmiséjén a Szentatya, amelyet szálláshelyének kápolnájában tartott meg a szokások szerint.

Hová vezet a szív kevélysége? A pápa homíliáját Ádám és Éva köré fűzte, akik a Sátán csábításának engedve azt hitték, hogy olyanok, mint Isten. Ez a kevélység eltávolította őket a Paradicsomtól. Az Úr azonban nem hagyja magukra őket, ígéretet tesz, hogy megváltja őket és velük halad az úton. Ez az út az engedetlenséggel kezdődött és az engedelmességgel végződik, Szűz Mária igenjével, amelyet az angyalnak mondott. A kötést, amelyet Éva hozott létre engedetlenségével, Mária oldotta fel engedelmességével. Olyan út ez, amelyen Isten csodái megsokszorozódnak.

Az Úr úton van népével. Miért haladt népével olyan nagy gyengédséggel? – tette fel a kérdést a pápa. Azért, hogy meglágyítsa szívüket. Ezt ki is mondja: kő szívedből hús szívet csinálok. Meglágyítja szívünket, hogy befogadjuk az ígéretet, amelyet a Paradicsomban tett. Az egyik emberen keresztül belépett a bűn, a másik által elérkezik az üdvösség. Ez a nagyon hosszú út segített mindannyiunknak, hogy emberségesebb szívünk legyen, közelebb álljon Istenhez, ne legyen olyan kevély.

A napi liturgia a restauráció útjának állomásáról szól, az engedelmességről, Isten Szava iránti szelídségről – folytatta homíliájában a Szentatya. Az üdvösség nem adás-vétel tárgya, hanem ajándék. Ingyenes. Mi nem üdvözülhetünk saját magunk által. Nem megvehető vér, bika vagy bárány árán. Ahhoz, hogy belépjen lelkünkbe csak annyit kér, hogy alázatos és szelíd szívűek legyünk, amely engedelmes. Ahogy Szűz Máriáé volt.

A pápa hangsúlyt fektetett az alázatosság, megalázkodás útjára. Ez annyit jelent, hogy azt mondom: én férfi vagy nő vagyok, te pedig Isten és megyünk előre Isten jelenlétében engedelmesen, a szív szelídségével. Ezért a Szentatya az Angyali Üdvözlet ünnepén arra buzdított, hogy ünnepeljünk, hiszen ez ennek az útnak az ünnepe, amely az egyik anyától a másikig, az egyik apától a másikig vezet.

Ma átölelhetjük az Atyát, aki hála Fia vérének, eggyé vált velünk és üdvözít bennünket. Ez az Atya minden nap vár minket… Tekintsünk Éva és Ádám, Mária és Jézus ikonjára és a történelem útjára Istennel, aki népével halad, és mondjunk köszönetet. Köszönöm Uram, hogy ma azt mondod nekünk, hogy nekünk ajándékozod az üdvösséget. A mai nap az Úrnak való hálaadás napja – zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa a Szent Márta-házban.

(sv)

Nincsenek megjegyzések:

Nagycsütörtök: a legnagyobb szeretet pillanatai a legnagyobb árulás alkalmaivá is válhatnak

Lábmosás március 28., csütörtök Jn 13,1-15 Galaczi Tibor SP elmélkedése Fájdalmas tapasztalatunk, hogy nagyon sokszor az emberi életben a le...