Oldalak

szerda, december 04, 2013

Ferenc pápa egy római plébánián: A legszebb ajándék Jézussal találkozni

A találkozás Jézussal a jótettekben van – hangsúlyozta Ferenc pápa a vasárnap délelőtti szentmisén, amelyet a római Alexandriai Szent Cirill plébánián celebrált, s amely keretében kilenc fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét.

A szentmise előtt a Szentatya találkozott a betegekkel, az éppen véget ért pasztorális évben megkereszteltekkel, valamint meggyóntatott néhány hívőt. A plébániára jellemző, hogy területén jelentős számban vannak jelen bevándorlók. Ferenc pápa második olyan látogatásáról van szó, amelyet egy római plébánián tett. Az elsőre májusban került sor, amikor a Szent Erzsébet és Zakariás templomot kereste fel.
„Az élet egy út, a legnagyobb ajándék pedig a találkozás Jézussal.” Ezt az egyszerű, ám lényeges üzenetet hagyta a Szentatya ennek a külvárosi plébániának. Ferenc pápa ismételten visszatért a Jézussal való találkozás gondolatához, rámutatva arra, Jézus mennyire szeret minket: Jézus szeretettel tekint ránk, nagyon szeret minket és örökké ránk tekint. „Találkozni Jézussal – tette hozzá a pápa – egyben azt is jelenti, hogy hagyod magad szemlélni általa.” Jézussal találkozunk a szentségekben, de nem csak azokban. „Amikor jótetteket cselekszünk, amikor meglátogatjuk a betegeket, amikor egy szegényen segítünk, amikor gondolunk másokra, amikor nem vagyunk önzők, amikor kedvesek vagyunk. Ezekben a dolgokban mindig Jézussal találkozunk. És az élet útja éppen ez: haladni, hogy Jézussal találkozzunk” – mondta Ferenc pápa.

Ezen az úton a bűneink fékeznek és elbátortalanítanak minket, ám a Szentatya kemény és világos biztatásként szolgáló szavai szerint Jézus nagyrészt a legbűnösebbeket kereste meg. Szemére vetették ezt Jézusnak, és a magukat igaznak gondoló emberek azt mondták: de ez nem igazi próféta, nézd, milyen „szép kis társaság” veszi körül. Jézus a bűnösökkel volt és azt mondta: azok miatt jöttem, akiknek egészségre van szükségük, akiknek meg kell gyógyulniuk. Jézus gyógyítja a mi bűneinket – biztosít róla a pápa. Jézus megbocsát nekünk a szentgyónásban. Majd a Szentatya így buzdította a híveket: „Bátrak legyetek, ne féljetek! Az élet ez az út. És a legszebb ajándék pedig találkozni Jézussal. Előre, bátorság!”

„Jézus szép tekintete alatt kelhetünk útra – mondta Ferenc pápa. Majd hozzáfűzte – testvérként szeressük egymást.” Végül szeretetteljes és őszinte befejezésként rögtönzött szavakkal fordult a hívekhez: „Szívből köszönöm nektek az útnak ezt a szakaszát, amit együtt tettünk meg. Köszönet a fogadtatásért, a jóságotokért, a vidámságotokért, és kérlek benneteket, imádkozzatok értem, mert szükségem van rá. És ha valami ennek a látogatásnak a szervezésében zavart okozott volna nektek, talán a túlzott biztonsági intézkedések, vagy féltés miatt, tudjátok meg, hogy én nem értek velük egyet: én veletek vagyok!” – mondta látogatása végén Ferenc pápa.

Ferenc pápa egy római plébánián: A legszebb ajándék Jézussal találkozni - VIDEÓVAL

Nincsenek megjegyzések: