vasárnap, október 13, 2013

Ferenc pápa: Mária mindig Jézushoz vezet el bennünket

Mindnyájan itt vagyunk a hit évében, a Máriának, Krisztus és az Egyház Anyjának, a mi Anyánknak szentelt napon – kezdte beszédét a pápa.

Mária Fatimából érkezett kegyszobra segít bennünket abban, hogy érezzük jelenlétét. Mária mindig Jézushoz vezet el bennünket. A hit asszonya ő, valódi hívő. Milyen volt Mária hite? – tette fel a kérdést a Szentatya, majd három pontban foglalta össze tanítását: 

1. Hitének első lényeges eleme: Mária feloldja a bűn csomóját (vö. Lumen Gentium 56. pont). Mit jelent ez? A zsinati atyák Szent Iréneusz kifejezését idézték: Éva engedetlenségének csomóját kibontotta Mária engedelmessége; s amit a szűz Éva megkötözött hitetlenségével, azt Szűz Mária föloldotta a hitével. 
Az engedetlenség „csomója” a hitetlenség „csomója”. Amikor egy gyermek engedetlen szüleivel szemben, akkor mondhatjuk, hogy egy kis csomó keletkezik. Ahhoz, hogy ismét helyreálljon az összhang, bocsánatot kell kérnie a szüleitől. Valami hasonló történik a mi Isten-kapcsolatunkkal is, amikor nem hallgatunk Isten szavára, nem követjük akaratát, amikor olyan konkrét tetteket hajtunk végre, amelyekből hiányzik az Isten iránti bizalom – ez a bűn –, akkor egyfajta csomó keletkezik bensőnkben. Ezek a csomók megfosztanak bennünket lelki békénktől. Veszélyesek, mert több csomóból egész gubanc alakulhat ki, amit egyre fájdalmasabb és nehezebb kibontani...

A folytatás az alábbi linken olvasható 
Ferenc pápa: Mária mindig Jézushoz vezet el bennünket

Nincsenek megjegyzések:

Sárkányölő Szent György vértanú – Ferences templom és kolostor védőszentje – Esztelnek

A fölséges és dicsőséges Isten kegyelméből megünnepelhettük templomunk, kolostorunk és templomi közösségünk védőszentjének, Sárkányölő Szent...