hétfő, október 14, 2013

Ferenc pápa: Isten meglep bennünket, Isten hűségünket kéri, Isten a mi erősségünk

Isten meglep bennünket, Isten hűségünket kéri, Isten a mi erősségünk – október 13-án, vasárnap délelőtt ez a három szempont állt Ferenc pápa homíliájának középpontjában.  
A Szent Péter teret és a Via della Conciliazione sugárutat megtöltő kétszázezer zarándok vett részt a szertartáson, amelyen jelen volt a Fatimai Szűzanya eredeti kegyszobra. A pápával ezer pap koncelebrált, amikor szentmise keretében felajánlotta Máriának a világot.

 
„Zengjetek új éneket az Úrnak, mert csodálatra méltó, amit művelt” ( Zsolt 97,1) – kezdte a zsoltár szavaival homíliáját Ferenc pápa.

Mint mondta: ma az Úr egyik csodálatra méltó teremtményével, Máriával állunk szemben. Alázatos és gyenge teremtés, mint mi, akit az Úr arra választott ki, hogy Isten Anyja, Teremtője Anyja legyen. Máriára tekintve, az elhangzott olvasmányok fényében a pápa három valóságról elmélkedett homíliájában: Isten meglep bennünket, Isten hűségünket kéri, Isten a mi erősségünk.

Először is Isten meglep bennünket. Sajátos Naamán története, aki Arám király seregének a vezére volt. Isten prófétájához, Elizeushoz fordul, hogy meggyógyuljon a leprából. Elizeus nem hajt végre mágikus rítusokat, nem kér a vezértől rendkívüli dolgokat, csak azt, hogy bízzon Istenben és merüljön alá a folyó vízében; nem olyan nagy folyókról volt szó, mint Damaszkusz folyói, hanem a kis Jordán folyóról.

A folytatás az alábbi linken olvasható
Ferenc pápa: Isten meglep bennünket, Isten hűségünket kéri, Isten a mi erősségünk

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...