Oldalak

csütörtök, július 18, 2013

„Öröm, kereszt, fiatalok” – négy nap múlva Ferenc pápa megkezdi brazíliai apostoli látogatását

Miközben a Rio de Janeiro-i Ifjúsági Világtalálkozóra a világ minden részéről fiatalok serege özönlik a brazíliai metropoliszba, emlékezzünk vissza Ferenc pápa szavaira, amelyekkel néhány nappal megválasztása után meghívta a fiatalokat a riói találkozóra.

Március 24-én, Virágvasárnap éppen négy hónappal a mostani események előtt, a Szentatya, aki 11 nappal azelőtt kezdte meg péteri szolgálatát, a Szent Péter teret megtöltő 200 ezer hívő között jelenlévő fiataloknak a következőket mondta:

„Kedves fiatalok! Láttam, ahogyan csatalkoztatok a körmenethez. Elképzelem, hogyan ünneplitek Jézust, miközben olajágakat lengettek. Elképzelem, hogyan kiáltjátok nevét és fejezitek ki örömötöket, hogy Vele lehettek! Fontos szerepetek van a hit ünneplésében! Elhozzátok nekünk a hit örömét és azt tanítjátok, hogy a hitet fiatal szívvel kell megélnünk mindig: fiatal szívvel, 70-80 évesen is. Fiatal szívvel! Krisztussal szívünk soha nem öregszik meg! De mindnyájan tudjuk és ti is jól tudjátok, hogy a Király, akit követünk és aki elkísér bennünket nagyon különleges: olyan Király, aki egészen a keresztig szeret és azt tanítja, hogy mi is szolgáljunk és szeressünk”.

A mi örömünk nem abból fakad, hogy olyan sok mindent birtokolunk, hanem abból, hogy találkoztunk egy Személlyel, Jézussal, aki közöttünk van; abból születik, hogy tudjuk: Vele soha nem vagyunk egyedül, még a nehéz pillanatokban sem, amikor életünk útján problémákkal, látszólag leküzdhetetlen akadályokkal kell szembenéznünk. És milyen sok ehhez hasonlóval találkozunk!” Ilyenkor, amikor már nem vagyunk képesek felismerni a helyes utat, jön az ellenség, az ördög, olykor angyalnak álcázva magát és alattomosan szól hozzánk.

„Ne hallgassatok rá! Kövessük Jézust” – hangzott a pápa figyelmeztetése és buzdítása. „Elkísérjük, követjük Jézust, de főleg tudjuk, hogy Ő az, aki elkísér és vállára vesz minket: ebben áll a mi örömünk, reménységünk, amelyet el kell vinnünk a mai világba. És arra kérlek benneteket: ne hagyjátok, hogy ellopják reménységeteket! Ne hagyjátok ellopni a reményt, amit Jézus ad nekünk!”

Virágvasárnap Ferenc pápa a riói találkozó jegyében búcsúzott el a fiataloktól: „Brazíliának abban a nagy városában találkozunk! Készüljetek fel jól, főleg lelkileg közösségeitekben, hogy az a Találkozás a hit jele legyen az egész világ számára. A fiatalok hirdessék a világnak: jó követni Jézust; jó Jézussal haladni; jó Jézus üzenete; jó, ha kilépünk önmagunkból, ha a világ és a lét perifériáira elvisszük Jézust!” – mondta a pápa, majd a következő három szóban foglalta össze mondanivalóját: „öröm, kereszt, fiatalok”.

(vm)

Nincsenek megjegyzések: