szombat, július 13, 2013

Meghiúsult Római utazás

A vietnámi állambiztonsági szolgálat július 2-án megakadályozta, hogy Nguyên Hoang Duc, aki tanúként jelent volna meg Nguyên Van Thuân bíboros boldoggá avatási ügyében, repülőre szálljon Róma felé.
A hanoi reptéren kiderült, hogy a férfi kénytelen lesz lemondani utazásáról, melynek célja az volt, hogy tanúként részt vegyen azon a hivatalos rendezvényen, mely François-Xavier Nguyên Van Thuân bíboros boldoggá avatási ügyének egyházmegyei szakaszát zárja le.
Van Thuân bíboros, aki az Igazság és Béke Pápai Tanácsában dolgozott, 2002. szeptember 16-án hunyt el Rómában. Teréz anyához és XXIII. János pápához hasonlóan ő is azon kevesek egyike, akik boldoggá avatását már haláluk után öt évvel megindították. XVI. Benedek nyitotta meg 2007 szeptemberében „a keresztény reménység e páratlan prófétájának” boldoggá avatási eljárását, aki tizenhárom évet (1976-1988) töltött börtönökben és átnevelő táborokban, míg végül átkerült a hanoi érsekségre.
Itt került kapcsolatba vele Nguyên Hoang Duc, az állambiztonság vallási ügyekért felelős tisztviselője, aki engedélyt kapott rá, hogy franciául tanuljon tőle. Nguyên Hoang Ducra nagy hatást tett a bíboros személyisége, olyannyira, hogy kommunista meggyőződése meggyengült, otthagyta állambiztonsági állását, és keresztény hitre tért. Ma független íróként és irodalomkritikusként dolgozik, aki szabadon hangot mer adni véleményének a vietnámi kommunista hatalommal szemben.
Megkeresztelkedését követően hanoi papjai felkérték, hogy írja meg spirituális utazásának történetét, amit A hit útja François-Xavier Nguyên Van Thuânnal című könyvében meg is tett. Az írást több nyelvre lefordították, és Rómába is elküldték, ahol Thuân bíboros boldoggá avatási ügyének egyik fontos dokumentumává vált. Nguyên Hoang Duc könyvében kijelenti, hogy a bíborosnak köszönhetően három csodában is része volt: áttért a keresztény hitre, felgyógyult egy betegségéből, és rálátott egy jövőbeli eseményre.
A könyv és a benne foglaltak minden bizonnyal közrejátszottak abban, hogy Hanoi meghiúsította Nguyên Hoang Duc római utazását. Annál is inkább, mivel a vietnámi kormány ellenzi Van Thuân bíboros boldoggáavatását, mely által napvilágra kerülne, hogy hosszú éveken keresztül börtönben tartottak egy magas rangú egyházi személyt.
La Croix/Magyar Kurír

Meghiúsult Római utazás

Nincsenek megjegyzések:

Seminarium Incarnatæ Sapientiæ jelenleg itt van: Szent Mihály Római Katolikus Székesegyház - Gyulafehérvár

  „Istenem! Te megvizsgáltál és jól ismersz engemet...” – 139 (138). zsoltár a nagyszombati liturgiában. Jellegzetesen közép-európai, de leg...