péntek, július 19, 2013

Ferenc pápa turistaosztályon utazik az ifjúsági világtalálkozóra

A legnagyobb argentin orgánum, a Clarín megtudta, hogy a Szentatya a takarékosság jegyében nem a VIP-utasoknak fenntartott, hanem a turistaosztályon utazik a brazíliai találkozóra. De utazás előtt a spanyol konzervatív ABC összefoglalta, hogy Ferenc pápa hogyan és miért „egyszerűsíti” a Vatikán garázsát.
A spanyol konzervatív ABC vasárnap írta meg, hogy a pápa milyen gépjárműveket talált a Szentszék garázsában. Tudniillik már megválasztása után azzal lepte meg bíboros társait, hogy nem a rá váró páncélozott fekete Mercedesbe szállt, hanem velük együtt utazott a többi bíborost szállító mikrobuszban.

Március 14-én, „első munkanapján” Ferenc pápa újra jelezte: hű marad választott nevéhez, és a Mercedes helyett a vatikáni csendőrség Volswagen Phaeton típusú kocsijába szállt. Azóta csak két kocsit használ az egyébként 50 járműből álló gépparkból, főleg a Ford Focust, a biztonságára ügyelő másik pedig láthatatlanul követi a reggeli római forgalomban. Eddig tíz jármű állt a Szentatya rendelkezésére, de valószínű, hogy jelentősen csökken ezek száma is. Paradox módon éppen a legdrágább típusokra nem költöttek egy eurót sem, mert valamennyit az autógyárak – a Mercedes-, a BMW- és a Fiat-gyár – ajándékozták a Vatikánnak.

Ezek után nem csoda, hogy a Szentatya turistaosztályon akar utazni vasárnap. Levelet írt a pápákat hagyományosan szállító olasz Alitalia légitársaságnak, hogy nem a Ciampino, hanem a Fiumicino repülőtérről akar indulni, ahova február 26-án még Buenos Aires érsekeként érkezett. Sőt engedve Ferenc pápa újabb kérésének, az Alitalia nem a Vatikán fejének fenntartott legkorszerűbb Boeing 777-es típussal, hanem a Róma-Rio de Janeiro járatokra használt Airbus 330-as géppel repül majd.

Ferenc pápa turistaosztályon utazik az ifjúsági világtalálkozóra

Nincsenek megjegyzések:

Nagycsütörtök: a legnagyobb szeretet pillanatai a legnagyobb árulás alkalmaivá is válhatnak

Lábmosás március 28., csütörtök Jn 13,1-15 Galaczi Tibor SP elmélkedése Fájdalmas tapasztalatunk, hogy nagyon sokszor az emberi életben a le...