szerda, július 03, 2013

Ferenc pápa: jobb menekülni a bűn elől, a kíváncsiság ártalmas

Ferenc pápa kedd reggeli homíliájában Szodoma pusztulása kapcsán arról beszélt, hogyan reagál az ember ha nehéz helyzetbe kerül. 

Július 2-án, kedden reggel Ferenc pápa szentmiséjén, amelyet a Szent Márta-házban mutatott be, a Szentatyával koncelebrált Manuel Monteiro de Castro bíboros. A szertartáson részt vett az Apostoli Penitenciária Bírósága, valamint a Pápai Egyházi Akadémia papjainak és munkatársainak egy csoportja.

Ferenc pápa homíliájában a napi szentírási szakaszokhoz, a Szodoma pusztulásáról szóló történethez fűzve gondolatait (Ter 19,15-29 és Mt 8,23-27) megállapította: „Lassan cselekedni, hátratekinteni, félni és az Úrhoz, a Szentlélek kegyelméhez fordulni. Ez a négy lehetséges magatartásforma a konfliktusos, nehéz helyzetekben”. Az első magatartásforma Lót „lassúsága”. Lót elhatározta, hogy elhagyja a várost, mielőtt még az elpusztulna, de nagyon lassan cselekszik. Az angyal figyelmezteti, hogy meneküljön, de Lót képtelen elszakadni a rossztól, a bűntől. Mi el akarunk szakadni a bűntől, elszántak vagyunk, de valami visszahúz bennünket.

A folytatás az alábbi linken olvasható 
Ferenc pápa: jobb menekülni a bűn elől, a kíváncsiság ártalmas

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...