szombat, április 13, 2013

Egy hónap Ferenc pápával a gyöngédség és az egyszerűség jegyében

Március 13-án a koratavasz esti sötétségében jelent meg először a Szent Péter bazilika központi loggiáján az új pápa: a történelem első latin-amerikai, első jezsuita pápája, és az első, aki a Ferenc nevet vette fel, aki a Poverello, Isten Szegénykéje, Assisi Szent fia nyomdokain jár. Vessünk egy pillantást erre az egy hónapra, amelyhez annyira hozzászoktunk, mintha ki tudja mióta tartana.

Egy hónap Ferenc pápával, aki az egybegyűlt hatalmas hívősereget abban az ünnepi történelmi pillanatban egyszerűen a „Jóestét” köszöntéssel szólította meg. Egyszerűsége döbbent csendet váltott ki, majd óriási taps követett. Ferenc pápa stílusa, szerénysége, közvetlensége, alázata, azaz evangéliumi magatartása, amelyet oly jól ismertek hívei szülőhelyén, Buenos-Airesben rövid idő alatt meghódított mindenkit, hívő és nem hívő embereket egyaránt. Mielőtt először áldását adta volna, egy szívességet kért:

„Mielőtt a püspök megáldaná a népet, azt kérem tőletek, hogy ti is kérjétek az Urat, hogy áldjon meg engem” – hangzottak a pápa első szavai. A megválasztását követő napon, reggel korán a világ első Mária bazilikájába sietett virágcsokorral a kezében, hogy tiszteletét tegye a Boldogságos Szűz előtt, akit itt a Római Nép Üdvössége kegyképében szólítanak.. Ugyanaz nap a Sixtus-kápolnában az őt pápává választó bíborosokkal bemutatott első szentmisén homíliáját három kulcsszó köré építi: haladni, építeni, megvallani. Bíboros testvéreinek azt mondja, hogy az egyházi embereknek minden tettük középpontjába Krisztus Keresztjét kell állítaniuk. „Amikor a kereszt nélkül haladunk, építkezünk és amikor egy kereszt nélküli Krisztust vallunk meg, akkor nem vagyunk az Úr tanítványai. Akkor egyszerűen világiasak vagyunk, püspökök, papok, bíborosok, pápák, de nem az Úr tanítványai.”

Március 15-én, ismét a bíborosokhoz szólva nyomatékkal azt kéri, hogy ne engedjenek a pesszimizmusnak, a keserűségnek, amelyet az ördög naponta felajánl. A Szentlélek megadja egyházának a kitartás bátorságát és azt, hogy új utakat találjon a hit hirdetéséhez...
 
A folytatás itt olvasható 

Nincsenek megjegyzések:

Seminarium Incarnatæ Sapientiæ jelenleg itt van: Szent Mihály Római Katolikus Székesegyház - Gyulafehérvár

  „Istenem! Te megvizsgáltál és jól ismersz engemet...” – 139 (138). zsoltár a nagyszombati liturgiában. Jellegzetesen közép-európai, de leg...