péntek, március 22, 2013

A római fiatalkorúak börtönének lakói nagy örömmel fogadták a pápalátogatás hírét




Ferenc pápa március 28-án, Nagycsütörtökön este fél 6-kor a római Casal del Marmo fiatalkorúak börtönében mutatja be az Úr utolsó vacsora szentmiséjét. A fegyintézet fiataljai nagy örömmel fogadták a hatalmas meglepetést, hogy közöttük lesz a pápa. A börtön káplánja, P. Gaetano Greco nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

"Szinte hihetetlen, csodálatos hír" – kezdte válaszát a börtönlelkész. Elsősorban alkalmat jelent majd a fiatalok számára, hogy találkozzanak egy olyan személlyel, akivel mindenki szeretne találkozni. Ez a börtönben levők számára egyébként elképzelhetetlen lenne. A pápalátogatás az igazságérzet szempontjából is jelentős. A fiatalok nagyon erősek, de csalódást éreznek, ha azt látják, hogy a felnőttek, akik hibáznak, nem kerülnek megbüntetésre velük ellentétben, akik érzésük szerint „kis csirke tolvajokként” aránytalanul nagy büntetést töltenek le.

Arra a kérdésre, hogy egy börtönlelkésznek mit jelent a pápával való találkozás, P. Greco így válaszolt: "nagy reményt és örömet. Még egy indok az Evangélium hirdetésének tovább folytatására és arra, hogy jelen legyünk a nehéz helyzetekben is. Ferenc pápa többször említette és meg is mutatta, hogy figyelme a szegények, a leggyengébbek és a legtörékenyebbek felé fordul."

Azzal kapcsolatban, hogy a börtön fiataljai hogyan reagáltak Ferenc pápa eddigi gesztusaira, a börtönlelkész elmondta: "egy pápa, aki elmegy kifizetni a számláját szálláshelyére és megáll az emberekkel beszélgetni, nekik szinte irreálisnak tűnt. De éppen e gesztusok miatt érzünk erős köteléket a most megválasztott pápa iránt. Hosszú életet kívánunk a Szentatyának, és azt, hogy valóban meg tudja őrizni egyszerűségét. Másrészt a Ferenc név választásának megvan az oka, amit a pápa a gyakorlatban is bizonyít."

A Coena Domini szentmisén sor kerül a lábmosás szertartására is. P. Gaetano Greco erre vonatkozóan megjegyezte: „fantasztikus, nincs szebb alkalom arra, hogy a pápa megmutassa a legkisebbek és a legelfeledettebb iránti szolgálat fontosságát. A Szentatya mossa majd meg a fiatalok lábát. Olyan ez, mintha Jézust látnánk a tanítványokkal. A fiatalok számára olyan élmény lesz, amely meghatározza életüket és pozitív jelet hoz életükbe."

Az interjú végén a Casal del Marmo római ifjúsági fegyintézet börtönlelkésze a következő üzenetet küldte Ferenc pápának: köszönet azért, hogy ezt a börtönt választotta első találkozásként az olasz igazságszolgáltatás intézményével. A pápalátogatás közzé tétele óta nagy meghatódottsággal éli meg ezt a közelgő eseményt. „Amikor erre gondolok, sírás környékez. Olyan hatalmas és váratlan hír ez” – vallotta meg a Vatikáni Rádió mikrofonja előtt P. Gaetano Greco.

Forrás: Vatikáni Rádió
(sv)

Nincsenek megjegyzések: