hétfő, március 04, 2013

„Amikor gyenge vagyok, akkor vagyok erős” (2Kor 12,10)

Egy exegéta jegyzete XVI. Benedek pápa visszavonulása kapcsán 

Thomas Söding az egyik a legismertebb mai katolikus exegéta Németországban, a bochumi Ruhr-Egyetem tanára, a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagja, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának konzultora. Házas, három gyermek édesapja.

A pápa Péter utóda. Legalábbis ez a hivatalos álláspont. „Tu es Petrus”, „Te Péter vagy” – éneklik, valahányszor megjelenik a nyilvánosság előtt. Róma püspökeként azonban Pált is követnie kell. Péter és Pál összetartoznak. Péter a kulcsokkal az egyház oldó és kötő tekintélyét jeleníti meg – a hatalom és a jog jelképe. Pál viszont a könyvvel és a karddal a szó tisztaságát képviseli – a kritikának és az értelemnek, az evangélium igazságának, a hit szabadságának, az istenszeretet misztikájának és az üdvösség szentségének jelképe.

XVI. Benedek pápa három elődjével ellentétben nem vette fel a nemzetek apostolának nevét, de a többiekhez hasonlóan Pál stílusában végezte szolgálatát. Az, hogy 2008-ban meghirdette a „Szent Pál-évet”, csak egy apró hangsúly, ennél sokkal fontosabb pápaságának stílusa. Pál központi gondolata az volt, hogy tanítással vezesse a rábízottakat. Benedek pápa is ezt választotta mottójának. Nem verte öklével az asztalt, hanem kesztyűs kézzel vezette az egyházat. Sohasem vetette le magáról teljesen professzori öltözékét, amivel azt érzékeltette, hogy a püspök elsősorban tanítómester. Szinte nem volt pápa előtte, aki annyira szerette volna a Szentírást, mint ő; kevés pápa volt, aki olyan jól prédikált, mint ő, és senki sem akadt, aki szolgálata alatt teológiai könyveket írt volna, legkevésbé a Názáreti Jézusról. Az igehirdetés és a katekézis által, az exegézis és az elmélkedés eszközével vezetni az egyházat – ez volt az elképzelése. És ez az elképzelés ugyanaz, mint Pálé.

A folytatás a GRATUITAS OLDALON olvasható

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...