péntek, március 01, 2013

A szentszéki szóvivő sajtótájékoztatója az emeritus pápa első napjáról

P. Federico Lombardi pénteken délután 1 órakor a Szentszéki Sajtóteremben találkozott az újságírókkal. Először felidézte XVI. Benedek csütörtök délutáni tevékenységének utolsó mozzanatait.

Február 28-án, csütörtökön este 8 órakor az Apostoli Kamara – vagyis a kamerlengó és munkatársai – összegyűltek és pecséttel lezárták a pápai lakosztályt. A Vatikáni Televíziós Központ (CTV) készített erről egy négyperces összeállítást, amelyet kérésre a televíziók rendelkezésére bocsát. Tarcisio Bertone bíboros, kamerlengó szavait is felidézte: „Kedves testvéreim, a Sede Vacante kezdetén az Apostoli Kamara tagjaiként találkozunk. Üdvözöllek benneteket és köszönetet mondok jelenlétetekért és együttműködésetekért.” Külön köszöntötte a kamerlengó-helyettest. Egy imára hívott: „Ó, Isten, örök Pásztor, aki atyai gondoskodással kormányzod népedet, adj az egyháznak egy olyan pápát, akit elfogadsz.”

Az Apostoli Kamara vezetője, Tarcisio Bertone bíboros mellett jelen volt Pier Luigi Celata érsek, kamerlengó-helyettes és Giuseppe Sciacca püspök, az Apostoli Kamara általános uditora. Továbbá az eseményen részt vettek még az Apostoli Kamara Prelátusi Kollégiumának tagjai és a jegyző. Jelen volt még rangjánál fogva az államtitkár-helyettes, aki ebben az időszakban a Vatikáni Államtitkárság vezetője. Tarcisio Bertone bíboros már nem államtitkár, de betölti a kamerlengó szerepét. Az Apostoli Kamara irodái az Apostoli Palota Bronz-kapujától a Szent Damazusz udvarba vezető széles lépcső végén baloldalt találhatók. A Második Loggiáról a Harmadik Loggiára, vagyis a pápai lakosztályba vezető liftet is lepecsételték a lakosztály bejárata mellett. 

Nincsenek megjegyzések:

Sapientia Szabadegyetem 2024. 04. 11. – Dr. Holló László: TORDAI VALLÁSSZABADSÁG ÉS A KATOLIKUS AUTONÓMIA

.  Leírás A Magyar Országgyűlés a 2018. évi I. törvényében január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította annak emlékére, hogy az 156...