kedd, február 19, 2013

Vatikán: akik az átmenetet biztosítják

Amint február 28-án XVI. Benedek lemondása ténylegessé válik, a Vatikánban egy legalább tizenöt napos átmeneti időszak veszi kezdetét, mely a pápaválasztó konklávé megnyitásáig tart. Az alábbiakban  az átmeneti időszakot biztosító személyeket mutatjuk be. 

Tarcisio Bertone bíboros, a Római Katolikus Egyház kamerlengója
Tarcisio Bertone bíboros, a Római Katolikus Egyház kamerlengója
Február 28-án 20 órától a vatikáni államtitkár hivatala megszűnik. De Tarcisio Bertone bíboros ezen kívül a Római Katolikus Egyház kamerlengója is, és ezen a címen az ő feladata lesz, hogy az apostoli szék megüresedésének tényét megállapítsa, hogy gondoskodjon a pápai paloták őrzéséről, és hogy a bíborosi kollégium fennhatósága alatt a Vatikán folyó ügyeit irányítsa. Bertone bíboros 2007-ben kapta a kamerlengói megbízást. A 78 éves, piemonti születésű, Don Bosco szalézi atya nyolc éven keresztül (1995-től 2002-ig) volt Joseph Ratzinger legfontosabb munkatársa a Hittani Kongregációban, majd Genova érsekévé nevezték ki. 2006-ban hívták vissza a Vatikánba az államtitkári posztra, és mint ilyen, a Kúria „fejévé” vált.

A folytatás itt olvasható. 

Nincsenek megjegyzések:

Nagycsütörtök: a legnagyobb szeretet pillanatai a legnagyobb árulás alkalmaivá is válhatnak

Lábmosás március 28., csütörtök Jn 13,1-15 Galaczi Tibor SP elmélkedése Fájdalmas tapasztalatunk, hogy nagyon sokszor az emberi életben a le...