kedd, február 05, 2013

Napi gondolatok: Szent Ágota szűz és vértanú emléknapja február 5.

„Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét minden nap, és úgy kövessen. Mert aki életét meg akarja menteni, elveszíti. Aki meg elveszíti értem az életét, az megmenti.” (Lk. 9, 23-24).

Kép forráshelye
Szt. Ágota a keresztény ókor leghíresebb szentjei közé tartozik 250-ben halt vértanúhalált.
A keresztényüldözés idején a szicíliai Katániában született előkelő szülők gyermekeként. A fiatal, Krisztus szeretetére vágyó leány túlságosan hamar a kéjvágyó helytartó mesterkedéseinek célpontjává lett, akinek visszautasította házassági ajánlatát. Ezért a helytartó Ágotát bíróság elé állíttatta, kihallgatták, megkínozták, és börtönbe vetették. Néhány nap leforgása alatt a kínzások egész sorát kellett kiállnia. Amikor a földühödött bíró semmire sem ment, poroszlóival szinte halálra verette, majd levágatta a leány mellét. Mindezek után azonban, a börtönben nagy megerősítésben részesült: a gaztett utáni éjszakán megjelent előtte Szent Péter és meggyógyította. De végül is Ágota az újabb bántalmazások következtében meghalt a börtönben.
Tiszteletét az indította el, hogy szülővárosa, Katánia, a szent vértanúságának első évfordulóján csodásan megmenekült az Etna kitörésétől. A lakosság a vértanú sírjáról elhozott fátyollal segítségét kérve vonult a megsemmisítő lávafolyam elé, és az február 5- én minden várakozás ellenére megállt. Szent Ágota híre és tisztelete gyorsan elterjedt Szicílián kívül az egész Egyházban.
Tűzvész és földrengés ellen hívják oltalmul. A középkorban a tizennégy segítőszent között találjuk. Főleg a mellbetegek fordulnak hozzá.
Mit ígér Jézus: Aki elveszíti értem az életét, az megmenti. Ágota esetében ez azt jelenti, hogy halála után az örök boldogság részese lett, de a földön ennek köszönhetően ma is emlékszünk rá. Kövessük hát példáját, ha öröké boldogan akarunk élni.
Ha a vértanúságban nem is, de Krisztus iránti szeretetében követnünk kell a mai nap szentjét.
Ima: Istenünk, ki mindenható erőddel a gyengébb nemnek is megadtad a vértanúság győzelmét, kérünk, engedd jóságosan, hogy akik Szent Ágota szűz és vértanú égi születésnapját üljük, az ő példája szerint eljuthassunk Hozzád!

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...