péntek, február 01, 2013

Napi gondolatok: Isten jelentéktelennek látszó eszközökkel építi országát Mk 4, 26-34

A kép forráshelye itt
Isten országa nem valamiféle politikai vagy földrajzi egység, hanem az emberi lelkekben megvalósuló isteni jóság, szeretet és irgalom birodalma. Az evangéliumban hallott jézusi hasonlatok e lelki birodalom kibontakozására vonatkoznak.

Az elvetett és az önerejében bontakozó mag példája arra utal, hogy az Isten országának nevezett lelki birodalom gyarapodását és beteljesülését Isten biztosítja. Jóllehet az ország kibontakozása a törékeny emberi közreműködést is feltételezi, mégsem erre épül, hanem az isteni tevékenységre, amely biztosan eléri célját.

A magas cserjévé terebélyesedő mustármag példája azt tudatosítja, hogy Isten a kicsiny, a jelentéktelennek látszó tényezőket használja fel országának építéséhez. Jézus tanítványa gyakorta megtapasztalja gyengeségét, erőtlenségét és a közömbös világgal szembeni tehetetlenségét. Aggodalomra még sincs oka, mert a titokzatos isteni rendelkezés folytán ez a gyengeség hordozza Isten erejét.

Az evangéliumi hasonlatok vigasztalásunkra szolgálnak. Azt akarják szívünkbe vésni, hogy ha egyelőre nem is látjuk tanúságtevő életünk gyümölcsét, akkor sem szabad elkeserednünk, mert Isten előbb-utóbb diadalra fogja vinni művét. És ha gyengének érezzük magunkat a tanúságtevő feladatra, akkor is folytatnunk kell a munkát, sosem feledvén, hogy Isten jelentéktelennek látszó eszközökkel építi országát.

Nincsenek megjegyzések:

XII. Felsőháromszéki Gyalogos Zarándoklat Csíksomlyóra

 Az idén is meg lesz szervezve a gyalogos zarándoklat Csíksomlyóra.