hétfő, február 18, 2013

Nagyböjti lelkigyakorlat a csíksomlyói kegytemplomban

2013. február 19-én, kedden, 20-án, szerdán és 21-én, csütörtökön az este 6 órától kezdődő szentmise keretében fr. Páll Leó, a Szent István királyról elnevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány volt tartományfőnöke, szászsebesi házfőnök és főegyházmegyei papi spirituális tart nagyböjti lelkigyakorlatos elmélkedést a csíksomlyói kegytemplomban.

A Vasárnap katolikus hetilap 2013. február 17-ei számában megjelent interjúban fr. Páll Leó a nagyböjt négy elemét különíti el: „Az egyik ilyen elem az önmegtagadás. A ferences önmegtagadás lényege nem a test kínzása, hanem a bűn elleni küzdelem. Bennünk életre kelt az új ember, de csak fokozatosan újulunk meg, és bizony, küzdelembe kerül ez a megújulás. Nem utáljuk tehát a testünket, hanem szeretjük, és éppen ezért akarjuk megóvni attól, ami árt neki, épp ezért akarjuk kivágni belőle azt, ami belülről tönkreteszi, mint egy rosszindulatú daganat. A mai embernek is úgy kell önmegtagadást gyakorolnia a nagyböjt folyamán, hogy fölismeri életében a bűnt, a rosszindulatú daganatot, azokat a cselekedeteket, amelyek rossz irányba viszik, és azok ellen határozottan fellép, azokról igyekszik lemondani. Ehhez erő kell, határozottság, kitartás. 

A folytatás itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Sapientia Szabadegyetem 2024. 04. 11. – Dr. Holló László: TORDAI VALLÁSSZABADSÁG ÉS A KATOLIKUS AUTONÓMIA

.  Leírás A Magyar Országgyűlés a 2018. évi I. törvényében január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította annak emlékére, hogy az 156...