vasárnap, február 17, 2013

A világ katolikus közösségeinek reakciói Benedek pápa lemondását követően

XVI. Benedek pápa péteri szolgálatáról való lemondását, amelyet február 11-én, a Lourdes-i Szűz Mária liturgikus ünnepén jelentett be, nagy meglepődéssel vette nemcsak a keresztény közösség, hanem más vallások tagjai is. Ezekben a napokban a világ minden országából folyamatosan érkeznek a Vatikánba a Szentatya döntését követő reakciók a püspöki karok közleményeinek és a vallási vezetők nyilatkozatainak formájában. 


Latin-Amerikában, ahol a katolikus egyház jelenléte jelentős, nagy megrázkódtatást jelentett a Szentatya döntése. Kolumbia püspöki karának elnöke levelében megemlékezik Benedek pápa az egyházra hagyományozott hatalmas örökségéről, katekéziseiről, szentbeszédeiről, amelyek a Krisztussal való személyes találkozásra hívnak. A dominikai Santo Domingo érseke, López Rodrígez bíboros Benedek pápára, mint a bátorság, a szabadság és az őszinteség csodálnivaló tanúságtevőjére emlékezik. Nicaraguában negyven napos imaláncot indítottak el Managua érsekének vezetésével. A kubai püspöki konferencia közleményében hosszasan visszaemlékezik a Szentatya 2012-es látogatására, amelynek alkalmával a „szeretet zarándokaként” érkezett a karibi szigetországba. A venezuelai főváros, Caracas érseke csodálatát fejezte ki a Szentatya egyház iránt érzett mély szeretetéért és feleleveníti pápaságának legfontosabb témáit: az emberi méltóság és élet védelme az abortusszal és az eutanáziával szemben; a házasságon alapuló család támogatása; a Szent Pál év, a Papság éve, a Hit éve; a szinódusok, a vallásközi és ökumenikus párbeszéd és az új evangelizáció elősegítése. A bolíviai főpásztorok a Szentatya mély hitéért és az igazság iránti szeretetéért adnak hálát. 

A folytatás itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...