péntek, december 07, 2012

Adventi gondolatok: Rendíthetetlen hitét tapasztalva, Ágoston megtért


A kép forrás helye

December 7. Szent Ambrus, püspök és egyháztanító napja
AMBRUS Trierben született 340 körül és meghalt 397-ban Milánóban.
Családja Rómából származott. Rómában tanult, diplomáciai pályára készült, majd hivatalnok lett. Később Milánóban működött, mint a város prefektusa, és egy püspökválasztás során a katolikusok és ariánusok csaknem véres zavargásba keveredtek. Ambrus a rend fenntartására katonákkal sietett a helyszínre. Ekkor a nép, egy gyermek bekiabálására, közfelkiáltással püspökké választotta, pedig akkor még csak hittanuló volt.
Megkeresztelkedett, pappá szentelték, és egy hét múlva december 7-én fel is szentelték Milánó püspökévé.
Püspöki feladatait nagyon jól látta el, mindenki iránt gyakorolta a felebaráti szeretetet, népe pásztora és tanítója volt. A hit tisztaságáért küzdött, könyveket írt, kiváló szónok volt.
Beszédeit tömegek hallgatták, tanulmányozására Ágoston Afrikából Milánóba utazott. A szónoklatok hatása alatt és életvitelét látva, rendíthetetlen hitét tapasztalva, Ágoston megtért, megkeresztelkedett, új életet kezdett.

Az én hitből fakadó szavaimat hallva, életvitelemet látva, magatartásomat tapasztalva, mások Ágostonhoz hasonlóan, igyekszenek közelebb kerülni Istenhez, vagy inkább menekülnek tőle?

Nincsenek megjegyzések:

Sárkányölő Szent György vértanú – Ferences templom és kolostor védőszentje – Esztelnek

A fölséges és dicsőséges Isten kegyelméből megünnepelhettük templomunk, kolostorunk és templomi közösségünk védőszentjének, Sárkányölő Szent...