péntek, november 30, 2012

Napi gondolatok: A hit hallásból ered, a hallás pedig Krisztus igéjéből



November 30. Szent András apostol ünnepe 
Szent András, Betszaidában született. Kafarnaumban élt és halász volt. Előbb Keresztelő János tanítványa volt, majd később a Keresztelő irányítására (Jn 1,35-40) Krisztust követte, és elvezette hozzá testvérét, Pétert is. Fülöppel együtt ő vitte Jézushoz az érdeklődő pogányokat. A csodálatos kenyérszaporításkor ő hívta fel Jézus figyelmét, hogy az egyik gyermeknél van két hal és öt kenyér. A hagyomány szerint az első pünkösd után több helyen hirdette az evangéliumot, mint például az Alsó-Duna tájékán és Görögországban.
Kr.u. 60-ban november 30-án, Patrasz városában X-alakú keresztre feszítették (András-kereszt), de még így is prédikált, tanúságot téve Krisztus iránti szeretetéről.
Egy olyan ember életrajza ez, aki, mert odafigyelni arra, ami vele és körülötte történik. Nem egyik eseményből a másikba sodródott. Hogyan tudott elköteleződni egy életre?
Bízott, kockáztatott, döntött és kitartott Jézus mellett. Mindez azért volt lehetséges, mert Jézussal élő, személyes, kölcsönös kapcsolata volt. Nem csak önerőből volt elkötelezett és hűséges. Ennek a Jézushoz való tartozás, a személyes szeretet volt az alapja. A közös életút, a közösen átélt események is tovább erősítették, építették, táplálták a kitartást Jézus mellett. Az elköteleződés döntés, az elkötelezettség egy folyamat. Te hogyan vagy ezekkel? Mi segít téged az elkötelezettségben? Mi nehéz? Elakadtál valamiben?

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...