csütörtök, október 03, 2013

Tranzituskor a két Ferenc is találkozik

Szent Ferenc 1226. október 3-án Assisiben adta vissza lelkét a Teremtőnek. Azóta a világ minden részén e napokban emlékeznek meg Ferenc tranzitusáról, vagyis boldog haláláról és mennyei hazába költözéséről.
€žA hazai ferences templomokban az ősi tranzitus szertartást október 3-án vagy 4-én este tartják. Szent Ferenc napján, 4-én Ferenc pápa is ellátogat védőszentjének sírjához Assisibe, vagyis a két Ferenc találkozik.

A tranzitus szertartás központi eleme a 141. zsoltár, amit a szerzetesek a szent halálos ágyánál énekeltek. Annál a sornál, amikor Ferenc meghalt, a közösség tagjai letérdelnek, a templom elsötétül, majd a zsoltár végén kitárt karral csendes imádság következik. A szertartást a Szent Ferenc-ereklye előtti tiszteletadás és a közösség vezetőjének ünnepélyes áldása zárja.

Szent Ferenc boldog halálára Mátraverebély-Szentkúton október 3-án 17 órakor, a Ferenciek terén szintén október 3-án a 18.30 órai, (a Csíksomlyói kegytemplomban szintén október 3-án 19 órai) a Margit körúti templomban pedig október 4-én, a 18 órai szentmisén emlékeznek. Természetesen a tranzitus szertartást a többi ferences templomban is megtartják e napokban. A ferences iskolák diákjai számára az ünnephez kapcsolódóan lelkigyakorlatot szerveznek a testvérek...

A folytatás az alábbi linken olvasható.
Tranzituskor a két Ferenc is találkozik

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...