szombat, október 12, 2013

Napi gondolatok: De még boldogabbak azok, akik Isten szavát hallgatják, és megtartják azt! (Lk 11,27-28)

A tömegből felkiáltó asszony Jézus édesanyját nevezi boldognak, ő viszont még boldogabbnak tartja azokat, akik hallgatják tanítását és meg is tartják!
A két kijelentés semmiképpen nem hordoz ellentmondást önmagában. Közös alapjukat könnyű megtalálnunk, s ez nem más, mint a Jézussal való személyes kapcsolat, ami minden emberi boldogság alapja.
A kép forrás helye itt van
Mária, Jézus édesanyja számára a boldogságot a fiával való kapcsolat biztosította. Az angyali üdvözlet után így imádkozott: „Boldognak hirdet engem minden nemzedék” (Lk 1,48). Boldogsága a Jézussal való közelségből és lelki kapcsolatból fakadt. Lélekben együtt volt fiával még akkor is, amikor a keresztúton a testi szenvedéseknek csak szemlélője lehetett.
Számunkra is a tanítás hallgatása, megtartása és a szentségekben való részesedés biztosítja elsősorban a baráti, testvéri, személyes viszonyt Jézussal, ami boldogságunk alapja lehet.
Vegyük észre, hogy a Jézus által boldogoknak nevezettek között vagyunk mi is, akik hallgathatjuk vagy olvassuk tanítását az evangéliumban, és törekszünk annak fényében élni mindennapjainkat! De nemcsak mi, hanem a keresztség szentségére váró kisbabák is, ha igyekszünk majd őket ennek a tanításnak szellemében nevelni: szavaink és életvitelünk, jó példánk által.

Nincsenek megjegyzések:

Sapientia Szabadegyetem 2024. 04. 11. – Dr. Holló László: TORDAI VALLÁSSZABADSÁG ÉS A KATOLIKUS AUTONÓMIA

.  Leírás A Magyar Országgyűlés a 2018. évi I. törvényében január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította annak emlékére, hogy az 156...