Oldalak

kedd, október 08, 2013

Leonardo Defilippis: Teréz – A szeretet kis útja

Lisieux-i Kis Szent Teréz (1873–1897) a legifjabb egyháztanító és a missziók védőszentje életét, a szeretet kicsiny útját mutatja be Leonardo Defilippis filmje.
 
Lisieux-i Kis Szent Teréz (1873–1897) a legifjabb egyháztanító és a missziók védőszentje. Édesapja Louis Martin órásmester, édesanyja Azélie Guérin. Mindketten mélyen hívő katolikusok voltak, akik az esküvőjük után megfogadták, hogy nem élnek házaséletet, de lelkiatyjuk lebeszélte őket erről a fogadalmukról. Kilenc gyermekük született, közülük öt lány érte meg a felnőttkort. Négyen – Marie-Louis, Marie-Pauline, Marie-Céline és a későbbi szent, Marie-Francois Thérése – karmelita apácák lettek, míg Marie-Léonie a caeni vizitációban lett szerzetes. A Martin házaspárt XVI. Benedek pápa 2008 októberében szentté avatta. Terézt XI. Pius pápa avatta boldoggá 1923-ban, majd szentté, 1925-ben.

Leonardo Defilippis filmje idilli képekkel kezdődik. A népes Martin család a kertben gondtalanul élvezi a ragyogó napsütést, a szülők boldogan szemlélik gyermekeiket, akik önfeledten játszanak. A legkisebb gyermek, Teréz rózsát szed, vöröset és fehéret, átnyújtja anyjának, s a kisdedek őszinteségével szalad ki száján a kívánság: „Mama, mennyire szeretném, hogy halott legyél!” Az alig négyéves Teréz már ekkor a hit kegyelmében él, s így indokolja megdöbbent szüleinek valóban szokatlan kívánságát: „Mert azt szeretném, ha a mennybe jutnál. Azt mondtad, meg kell halnunk, hogy oda jussunk.”...

A folytatás a Szerzetes.hu-n olvasható 

Nincsenek megjegyzések: