Oldalak

szombat, október 12, 2013

Ferenc pápa a Szűzanya oltalmába ajánlja a világot

Október 12-én és 13-án Mária-napokat ünnepelnek a Vatikánban. Ferenc pápa szentmisét mutat be a Szent Péter téren, és Szűz Mária Szeplőtelen Szívének oltalmába ajánlja a világot.  
Az eseményt az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa szervezi, a hit éve keretében. A máriás találkozó időpontja egybeesik a fatimai Szűzanya utolsó jelenésének évfordulójával. A rendkívüli jelentőségű alkalomra, a Szentatya kérésére, Portugáliából Rómába érkezik a fatimai Mária-szobor.

A felajánlás önkéntes ajándék – tárgy, szolgálat vagy áldozat – fölkínálása elfogadásra. A történelemben több példa van arra is, hogy egy országot ajánlottak az égiek oltalmába. Szent István király többször is Szűz Mária gondjaira bízta Magyarországot. Halála előtt, 1038. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján országát és koronáját Szűz Máriának adta örökségbe, s ezzel oltalmába ajánlotta a hazát. 

Az országfelajánlást ünnepélyesen és hivatalosan megismételte I. Lipót császár 1687-ben, Vaszary Kolos hercegprímás 1896-ban és Paskai László bíboros 1998-ban.

A világ valamennyi országát II. János Pál pápa ajánlotta fel a Szűzanyának 1981. június 7-én. Maga írt egy imádságot (szövege itt olvasható) az alkalomra, melynek helyéül a Santa Maria Maggiore-bazilikát, időpontjául 1981. június 7-ét jelölte meg, a konstaninápolyi zsinat 1600. és az efezusi zsinat 1550. évfordulója alkalmából. Mivel röviddel a kitűzött időpont előtt merényletet követtek el ellene, személyesen nem tudott megjelenni, beszédét hangfelvételről mondta el...

A folytatás az alábbi linken olvasható 
Ferenc pápa a Szűzanya oltalmába ajánlja a világot

Nincsenek megjegyzések: